UND, UBAK Sisteminden Çıkma Kararı Aldı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği UBAK sisteminden çıkma kararı aldı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Bulgaristan'ın "Çok Taraflı Geçiş Belgesi" (UBAK) ile yapılan taşımaları kabul etmemesi konusunda Uluslararası Taşımacılık Forumu (ITF) Genel Sekretaryası'nın herhangi bir adım atmaması nedeniyle Türk taşımacıları olarak böyle bir organizasyonda yer almamaya karar verdiklerini açıkladı.

UND'den yapılan açıklamada, 1953 yılında Avrupa Ulaştırma Bakanları Konferansı adıyla kurulan ITF'nin başta Rusya Federasyonu, Türkiye, Almanya, Avusturya, İtalya, İngiltere, Fransa, Belçika, Bulgaristan, Hollanda, İsviçre, Ukrayna, Polonya, İspanya olmak üzere birçok ülkenin üye olduğu uluslararası bir kuruluş olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, ITF'nin üye ülkelerle başta Avrupa içerisinde olmak üzere dünyada taşımacılığı serbest kılmayı ve ülkeler arasında ticareti bu sayede geliştirmeyi amaç edindiği anımsatıldı.

Bunun için ülkeler arasında uluslararası karayolu taşımacılığının daha hızlı, verimli ve sınırlamalara tabi tutulmadan gerçekleştirilmesi amacıyla 42 ülkenin de taraf olduğu "Çok Taraflı Geçiş Belgesi" (UBAK) sisteminin getirildiği belirtildi. Bu serbest sistem sayesinde ikili geçiş belgesi kotalarına bağlı kalınmadan taşımacılara ikili, transit ve üçüncü ülke taşıma yapma hakkı verildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye bu kuruluşun kurucu üyesidir. Pazartesi günü itibariyle çok taraflı geçiş belgesi sistemi Bulgaristan tarafından kabul edilmeyerek bu sisteme üye olan 42 ülkenin hiçbir nakliyecisi Bulgaristan üzerinden geçememektedir ve mal taşıyamamaktadır. Bulgaristan bu gücü nereden alıyor? Bu, Bulgaristan'ın devlet politikası mı yoksa adı tarif edilemeyen bazı güçlerin oyunu mu? Eğer tarif edilemeyen bazı güçlerin hesapları ise ve Bulgaristan egemen bir devlet ise Bulgar devletini göreve çağırıyoruz. Eğer Bulgar Ulaştırma Bakanlığı bu tarif edilemeyen güçler ile ittifak içerisinde ise ve ITF Genel Sekretaryası'nın bu konuda herhangi bir önlem almaması, Bulgaristan'ın UBAK ile yapılan taşımaları kabul etmemesi konusunda herhangi bir adım atmaması nedeniyle biz de Türk taşımacıları olarak böyle bir organizasyonda yer almamaya karar verdik. Gelinen nokta dikkate alınarak, UND 11 Şubat 2014 itibariyle Türkiye'nin UBAK Sisteminden çıkması yönünde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı nezdinde girişimde bulunmuş ve bu niyetini ITF Genel Sekreterliğine iletmiştir."

Editör: TE Bilişim