UNCTAD'nın 2015 Deniz Nakliyatı Gözden Geçirme Raporu yayınlandı, Türkiye 14. sırada 

Birleşmiş Milletler Kalkınma ve Ticaret Konferansı (UNCTAD)’nın 2015 Deniz Nakliyatı Gözden Geçirme Raporu yayınlandı.

Uluslararası deniz nakliyat kıyaslamalarında, “Bir geminin taşıyabileceği en çok ağırlık olup, ham yükün, yakıtın, suyun, kumanyanın, yolcu ve gemi adamlarının kendilerinin ve eşyalarının ağırlıklarının toplamı” olarak tanımlanan “detveyt ton” ölçeği kullanılıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma ve Ticaret Konferansı (UNCTAD)’nın 2015 Deniz Nakliyatı Gözden Geçirme Raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye deniz nakliyatında 14'üncü sırada. Türkiye dünyanın en büyük deniz taşıma filosuna sahip 14’üncü ülkesi haline geldi.

Rapora göre Türkiye dünyanın önde gelen 11 çelik üreticisi arasında. Ancak ilk sıradaki Çin’in dünya çelik üretimindeki payı yüzde 50 iken, Türkiye’nin payı yüzde 2 ile sınırlı kalıyor. Çelik kullanımında da Türkiye ilk 11 arasında yer alıyor. İlk sıradaki Çin’in çelik kullanımındaki payı yüzde 46, Türkiye’nin ise yüzde 1’lik payı var.

1530 DENİZ ARACI VAR

Sahip olduğu detveyt ton ağırlığı itibarıyla Türkiye dünyanın en büyük deniz taşımacılık filosuna sahip 14’üncü ülkesi oldu. Türkiye’nin 27.6 milyon detveyt ton deniz nakliyat filosu var ve bu dünyada toplam tonajın yüzde 1.60’ını oluşturuyor. Türkiye’nin toplam deniz taşıma aracı sayısı 1530. Bunların 954’ü yabancı bayrak taşıyor. Dünya birincisi Yunanistan’da 4 bin 17 nakliye gemisi bulunurken bunların 3221’i yabancı bayraklı.

Detveyt ton itibarıyla dünyanın en büyük filosuna Yunanistan sahip. Yunanistan’ın deniz nakliyat filosunun toplam tonaj ağırlığı 279 milyon detveyt ton. İkinci sıradaki Japonya’nın 230 milyon ton, üçüncü Çin’in 157 milyon ton, döndürcü Almanya’nın 122 milyon ton ve beşinci sıradaki Singapur’un ise 84 milyon tonluk kapasitesi bulunuyor. 

Editör: TE Bilişim