Ünal Aysal’ın yat üzüntüsünü sigorta şirketi hafifletecek

Ünal Aysal’ın Lima İskelesi’nde bulunan Barbie isimli lüks yatı 4 Ocak’ta yandı. Sabaha karşı 03.00’te başlayan yangına itfaiye müdahale etti. Ancak yat kullanılamaz hale geldi.Teknede oluşan zarar sigorta şirketinden karşılanacak Galatasaray Spor Kulübü eski Başkanı işadamı Ünal Aysal’ın Marmaris’teki Lima İskelesi’ne demirli olan ‘Barbie’ isimli mega yatı geçtiğimiz günlerde yandı. Kamuoyunda ses getiren yangının, yan tarafında bulunan Malta bayraklı The One isimli yatın elektrik kontağından çıkarak, yayıldığı açıklandı. İki motorlu yatın enkaza dönüştüğü yangının ardından oluşan zararın nasıl karşılanacağı konusu da netlik kazandı.

ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİ DE KAPSIYOR

Aysal, 2006’da Dubai’de üretilen ve önceki adı Al Hanem olan 52 metre uzunluğundaki lüks yatı 2011 yılında 25 milyon Euro’ya satın almıştı. Aysal’ın maddi yönden zararı ‘The One’ isimli yatın sigortası tarafından karşılanacak. Edindiğimiz bilgiye göre, Barbie isimli yatın yurtdışında yapılmış sigortası bulunuyor. Yangına sebep olan The One isimli mega yatın da sigortasının olduğu bildirildi. Yat sigortaları dünyanın en teknik ve en kapsamlı sigorta türleri olarak biliniyor. Dünyanın her yerinde sigorta şirketlerinin yat sigortalarının teminat kapsamı “Londra Enstitü Klozu” (Institute Yacht Clauses) esaslarına dayanıyor. Uzmanlar, bu tip yatların yıllık sigorta priminin 800 – 900 bin dolar civarında olduğu ve yat sigortalarının liman dahil ortaya çıkan tüm hasarı karşıladığını belirtiyor. Yat sigortaları, üçüncü kişi sorumluluk sigortasında olduğu gibi kaza durumunda üçüncü şahıslara karşı doğabilecek hukuki sorumlulukları da teminat altına alıyor. Sorumlu bulunmadığı hallerde enkazın çıkarılmasına ilişkin tüm masraflar yine sigorta kapsamına alınıyor. Yatı; denizde, yatma mahallinde, çekek yerinde çekilirken veya indirilirken, deniz kazası, yangın, deprem, volkanik patlama, hava taşıtlarıyla temas gibi pek çok riske karşı teminat altına alıyor.

AVUKAT ŞEN: SORUN YOK

Aysal’ın ortağı ve yöneticisi olduğu The Barbie Limited’in Avukatı Timur İbrahim Şen, büyük mega yatlarla gemilerin sigortalarının kapsamının doğrudan Londra’daki şirketler tarafından yönetildiğini söyledi. Şen, “Sigortanın arka tarafında birçok alt sigorta eden var. Barbie’deki zararı kendi sigorta şirketi karşılayacak ve daha sonra yangına sebep olan teknenin sigorta şirketinden bu parayı alacak. Zararın karşılanması konusunda sorun yok” dedi. Kaptan: Müdahale ettik, kurtaramadık ADLİ makamlarca yürütülen soruşturma kapsamında The One isimli teknenin kaptanı Roberto Cuccolini’nin ifadesi alındı İfadeye göre, yangının The One’ın iskele tarafında çıktığı ve sert rüzgarla doğrudan Aysal’ın teknesine sıçradığı anlaşılıyor. Cuccolini’nin ifadesi ise şöyle: “Yatmak üzere kabinime gidince bir duman hissettim ve ufak bir delikte ateş gördüm. Yangın söndürücü ile müdahale ettik ama durduramadık. Derhal marinadan yardım istedik. Elektrik yangını olduğunu düşündüğümüz için su kullanmak istemedik. Ancak yine de kara ile su bağlantısı yapılırken yangın büyüdü. Rüzgar fazlaydı. İtfaiye geldiğinde fırtınadan dolayı pek bir şey yapamadık, yangın büyüdü. Yangın tamamen teknemizdeki elektrik tesisatından çıkmıştır.”

Editör: TE Bilişim