UND, UN Ro-Ro’yu geri almak için hamle yaptı

ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND) 1994 yılında kurduğu ancak 2007 yılında özel yatırım fonu ABD’li Kohlberg Kravis Robert’e (KKR) sattığı UN Ro-Ro’yu alamazsa, yeni bir Ro-Ro şirketi kurma kararı aldı. Sektörün en büyük lojistik firmalarının destek verdiği karar konusunda başkan Çetin Nuhoğlu, “Bu bizim yaşam mücadelemizdir. Biz bu işi yapacağız. Her şekilde yapacağız” dedi.

PAZAR KAYBETTİK

UND Yüksek İstişare Kurulu ve Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Nuhoğlu, UN Ro-Ro şirketine yeniden talip olduklarını ve bunun için ortak girişim grubu oluşturduklarını belirtti. Nuhoğlu, şu bilgileri verdi: “Satın alma kararımız; Türkiye ve Avrupa Birliği B arasında yapılan ticaretin gelişmesi ve taşımacılarımızın rekabet gücünün artması için çok önemlidir. Türkiye 2008-2013 yıllarında yapılan taşımalarda pazar payı kaybetti. 2008 yılında toplam 400 bin taşıma varken, 2013 yılında bu sayı 500 bine çıktı. 2008 yılında 400 bin taşımanın 335 bini Türk taşımacılar tarafından yapılırken sadece 65 binini yabancılar taşıyordu. 2013 yılında 500 bine çıkan Türkiye’nin Avrupa’ya yapılan taşımalarında Türk taşımacıların payı 335 binden 310 bine düştü. Yabancıların payı ise son 10 yılda yüzde 300 artarak 190 bine çıktı. 2004 yılında batıya yapılan taşımaların merkezi olan İstanbul’da 443 firmamız varken bu firmaların sayısı 400’ün altına düştü.

HALKA AÇILACAK

UN Ro-Ro’nun bu dönemde büyüme taleplerini yerine getiremediğini de vurgulayan Nuhoğlu “Dolayısıyla bu proje bizim yaşam mücadelemizdir. Bu sorumluluğu yerine getirmek için de bu kararı aldık” dedi. Nuhoğlu girişimin temel hedeflerinden birinin 5 yıl içinde yüzde 50’sinin halka açılması olduğunu söyleyerek “Yeni yapıda 5 yıl içinde halka açılacak olan şirkette hissedarlık oranı en fazla yüzde 4.5 ile sınırlandırılacak” dedi.

Satışa karşıydık

UND Başkanı Nuhoğlu satıştan pişman olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi: “UND olarak UN Ro-Ro’nun satışına karşıydık, hatta rahmetli Saffet Ulusoy da karşıydı. Ama 2006-2007 konjonktüründe çok cazip teklifler ortaya çıktı. Tüm nakliyeci dostlarımız, yapının tekrar sektöre kazandırılması konusunda istekli. Ro-Ro taşımalarının yüzde 20-30’unu gerçekleştiren taşımacılarımız da yüzde 100 destek veriyor.” 31 şoför var yerleri belli NUHOĞLU Irak’taki olaylar nedeniyle sefer sayılarının yüzde 40 azaldığını söyledi. Irak’ta esir tutulan şoförler için de şu bilgileri verdi: “Şirket sahipleri yetkililerle görüştüler ama durum belirsiz. Şırnak Valisi ile toplantı yapılacak. Aileler kimseyle konuşulmuyor diyorlar. Valiyi ziyaret edecekler. Para konuşulmadı.”

Editör: TE Bilişim