UN RO-RO'DAN TRİLYONLUK BAĞIŞ

Kaçak olarak yapımına başlanan ve basında da Ro-Ro Kondu olarak  zaman zaman haberi yayımlanan Pendik-Güzelyalı Ro-Ro Limanı İşletmeleri, 6 ay kadar önce 2 trilyon 182 milyar 500 bin TL’den  aldığı 14 bin 360 m2 alanlı arsayı Pendik Belediyesine bağışladı. Bağışlanan bu arsa yine aynı işletme tarafından 10 yıl süreyle 700 bin YTL. bedelle  belediyeden kiralandı. Bu davranışa akıl sır erdiremeyen CHP’li meclis üyeleri karşı geldiyse de, bağış kararı AKP’lilerin çoğunluk oyları ile karara bağlandı.

Şartlı trilyonluk bağış

Pendik Belediye Meclisi’nin 4.Seçim Dönemi 1. Toplan­tı Yılı Mart ayı toplantısının 04.03.2005 tarihinde yapılan 2.Birleşimi, 1. Otu­rumunda Belediye Meclis Komisyonuna apar –topar havale edilen U.N.Ro-Ro İşletmeleri AŞ.nin  Güzel­yalı 28 Pafta, 2055 parsel sayılı 14360 m2 alanlı ta­şınmazın Pendik Bele­diyesi’ne lise alanı hariç ol­mak üzere 10 yıl süreyle 700.bin YTL. bedelle bele­diyeye bağış isteği, AKP’li Meclis üyelerinin çoğunluk oyları ile kabul edildi.           

Oylamadan önce söz alan CHP Meclis Üyesi Özer  Beğenmiş’ gerekli araştır­manın yapılmadığını ifade etti. Şartlı bağışın yeniden komisyona havale edilmesi isteklerinin, Meclis Başkan Vekili İbrahim Ciminli tarafından red edilmesi üze­rine CHP sözcüsü Halit Temiz söz aldı.

Bağışın oldu bittiye geti­rilmek istendiğini vurgu­layan Temiz,“Bu konu Cuma günü komisyona havale oldu. Bizler bu sabah in­celeme şansına sahip olabildik. Komisyona katılan arkadaşlarımız yeterince bilgilendirilmeden komisyonda karar alındığını söylediler. Tabii sayısal çoğunluğunuz var. Siz bunu burada oyladığınız takdirde oylama durumunda kalacağız. Bildiğiniz gibi bu Ro-ro limanının planları Pendik Belediyesi hatta Büyükşehir belediyesi dışında, Bayındırlık Bakanlığı tarafından yapıldı.

Hükümet olarak, memleket olarak bir yandan yetkileri yerelleştirelim derken, yine bu tip yerel yetki alanları bu tip müdahaleler Ankara tarafından devam ediliyor. Planlar onaylandı. Sadece burada askı süresince askıda kaldı. İtirazlar olmayınca da vatandaşlar ruhsatlarını alıp inşaatların yaptılar.”dedikten sonra konuşmasını sürdürdü.

“Şimdi bir yar bağışlıyorlar Pendik Belediyesine. Yaptığımız ön incelemede bu yeri 6 ay 2 trilyona satın almış bunlar. Şimdi Pendik Belediyesine bağışlıyorlar. Sonra tekrar Pendik Belediyesine kiralıyorlar ve b iz Pendik Belediyesi olarak burada planını yapmadık. Buraya Ro-ro limanının yapılıp yapılmaması konusunda görüşümüz sorulmadı. Maalesef konuya bu şekilde taraf olmak konumunda kalıyoruz. Bu bizce doğru bir davranış değil. Konunun yeterince araştırılabilmesi için geri çekilmesini ben de destekliyorum” dedi.

Gelişmiş ülkelerde, özel sektörlerin kaliteleri, yapmış oldukları sosyal hizmetlerle ölçülür. Özel sektörlerin, toplumsal sorunların çözümüne sağladıkları katkı, bir yandan özel sektöre saygınlık kazandırırken, diğer yandan özel sektörün çağdaş niteliğini kanıtlar. Özel sektörün toplumun kaderini paylaşması,çağdaş, toplumsal gelişmeye ve kalkınmaya katkı sağlayan, toplumsal barışa zemin hazırlayan bir tutumdur. Bu bakımdan, U.N. Ro-Ro A.Ş nin bu girişimini taktirle karşılar ve örnek olmasını dileriz.

Ancak; adı geçen parsel, Güzelyalı Nazım İmar Planında kısmen yol, kısmen yeşil alan, kısmen lise alanı ve kısmen de ticaret alanında kalmaktadır. Adı geçen parsel kamulaştırma kapsamındadır. Kamulaştırılarak kamu yararına kullanılması gerekmektedir. Şartlı bağışın kabulü, bu parselin kamu yararına kullanılmasının en az 10 yıl ertelenmesi anlamına gelir.

Akla şu sorular geliyor;

  • Adı geçen işletme, kamulaştırma kapsamında olan bu yerin en az 10 yıl kamulaştırılmasını önlemek ve bu süre içerisinde, adı geçen parseli kullanma olanağını elde etmek için mi, böyle bir yola baş vurmuştur?
  • İmar yasasına göre, imar durumu alınmadan evvel, yerin imar durumuna göre, yerin %35’e varan bölümü bedelsiz olarak kamulaştırılabilir. Adı geçen şirketin, şartlı bağışta Matadorbet bulunduğu parsele bitişik parselleri var mıdır? Varsa imar durumu nedir?
  • Adı geçen parsel bedelsiz kamulaştırma kapsamında mıdır? 10 yıl içerisinde Belediye bu parsel üzerinde hiçbir tasarrufta bulunamayacaktır. Şartlı bağışı kabul ederek, 10 yılda elde edilecek 700.000 YTL den, daha fazla gelir elde etme olanağı ortadan kaldırılmış mıdır?
  • 10 yıllık kira bedeli olarak 700.000 YTL nin kabul edilmiş olması, ekonomik duruma bağlı olarak kira bedellerinde oluşacak değişimi, adı geçen parselin kira bedeline yansıtma olanağı da ortadan kaldırılmış olmuyor mu? 
  • Şayet, Belediyenin 10 yıl içerisinde, adı geçen parsel üzerinde bir tasarrufta bulunma olanağı bulunmuyorsa, Belediye, böyle bağlayıcı bir anlaşma ile gelecek yönetimleri niçin bağlıyor?
  • Belediye tarafından, sosyal boyutu olduğu sanılan adı geçen işletmeye, eğitim ve sosyal hizmetlerde kullanılması koşuluyla, 10 süreyle 700.000 YTL bağış yapması önerisi getirilemez miydi?
  • Yoksa, Belediye, yasaların yarattığı fırsatları ganimet bilerek, adı geçen işletmeyi, pekte şeffaf olmayan bir davranışta bulunmağa zorlamış mıdır?
  • Bu tip olaylarda, sık, sık karşılaşıldığı gibi, işin içinde başka bir bit yeniğimi var?

Bağış olayının sağlıklı değerlendirilebilmesi ve kamu vicdanının rahatlatılması için yukarıdaki soruların yetkililer ve etkililer tarafından yanıtlanmasını bekliyoruz. Basın olarak bu bizim hem hakkımız ve hem de görevimizdir.  

Ne dediler

Erdal Çimen
İşçi Partisi Pendik İlçe Başkanı

Güzelyalı Ro-Ro ile ilgili Pendik İşçi Partisinin yorumu

Pendik’teki kaçak yapılaşmayla, kamu vicdanı adına ilk günden beri yekinen ilgileniyoruz. Biliyorsunuz konuyu yargıya götüren tek siyasal partide bizleriz. Gerek bakanlık, gerek büyük şehir ve gerekse Pendik belediyesi büyük bir suç işlemişlerdir. Bunların adları adalettir ama icraatları hep cinayet olmuştur. Halkın ve ülkenin çıkarlarını korumak için ülkede ve belediyelerde iktidar oldular ama Güzelyalı’da olduğu gibi yağma ve peşkeşten geri kalmadılar. Hatırladığım kadarıyla geçen yıl Pendik Belediyesi konuyla ilgim yok diye bir açıklama yapmıştı. Şimdi ise trilyonluk bağış ortaya çıktı. Yazıklar olsun! Pendik halkı böylesi bir belediyeciliği hak etmek için ne kabahatler işledi acaba? CHP’li meclis üyelerinin Üsküdar geçildikten sonra konuyu ilçe meclisine getirmelerini komik buluyor, Kemal Kumkumoğlu’nu ise TBMM’ deki çabalarından ötürü kutluyoruz.

Muammer Başarslan
CHP Pendik İlçe Başkanı

Pendik belediyesi’nin Hukuk Komisyonu’nun 2005’e 8 no’lu Güzelce’deki 14.360m2’lik taşınmaz alanını,Ro-Ro işletmeleri 23.12.2003 T’li Nazım İmar Planın’da kısmen yol,kısmen yeşil alan,kısmen lise alanı ve kısmen’de Ticaret alanı olduğunu bilerek, önce şartlı bağış olarak Belediye’ye veriyor, ayrıca; daha sonra imar durumu yukarda belirtilen durumda iken tekrar bu adı geçen alanı Belediyeden 10 yıllığına Ro-Ro İşletmeleri muayyen bir bedelle kiralıyor.Bunu böylece doğru anlamak mümkün mü ? Yapılmak istenen alan üzerinde ki Yol,Yeşil alan,Lise alanı’nın tekrar düzenlenerek Ticaret alanı’na dönüştürülerek Ro-Ro İşletmeleri’nin hizmetine sunuluyor.Sayın Belediye Başkanı ve ilgililerden  istenen,yukardaki hususda ki gerçeği Pendik halkına  bilgi edindirme hakkı vardır.Belediyecilik anlayışımız yoksa, ben topluma ne vereceğim değil, iktidar bana ne verecek anlayışının bir yansımasıdır.

Kaynak:Pendik Son Söz Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim