Uluslararası Makine Dairesi Simülatörleri Konferansı sona erdi

Uluslararası Denizcilik Eğitimcileri Birliğinin ilk olarak 1993 yılında Nantes, Fransa’da düzenlenmeye başlayan Uluslararası Makine Dairesi Simülatörleri Konferansı bugüne kadar sırası ile Nantes, Fransa (1993), Rimouski, Kanada (1995), Svendborg, Danimarka (1997), Vallejo, ABD (1999), Singapur (2001), Wuhan, Çin (2004), Portoroz, Slovenya (2005), Manila, Filipinler (2007), New York, ABD (2009), St Petersburg, Rusya (2011), Busan, Kore (2013)’de düzenlenmiştir.

12. Uluslararası Makine Dairesi Simülatörleri Konferansı ise İTÜ Denizcilik Fakültesi, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü yürütücülüğünde, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) ve Denizcilik Federasyonun destekleri ile 19 - 20 Kasım 2015 tarihleri arasında Teknopark İstanbul düzenlenmiştir. Konferans 19 Kasım günü açılış töreni ile başlamıştır.

Açılış töreninde Prof. Dr. Nil Güler, Prof. Dr. Takeshi Nakazawa (IAMU Gelen Sekreteri), Feramuz Aşkın (TMMOB GEMİMO Başkanı), Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt (İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı), ve Cem Erdem (UDHB Deniz ve İçsular Düzenleme Müdürlüğü Eğitim ve Belgelendirme Dairesi Başkanı) birer açılış konuşması yapmışlardır.

Devamında, Uluslararası Denizcilik Örgütü, Denizcilik Emniyet Bölümü, Denizcilik Eğitimi ve İnsan Öğesi Şube Başkanı Milhar Fuazudeen, denizcilik endüstrisinde kalifiye insan gücü ihtiyacı, denizcilik eğitiminin kalifiye insan gücü yetiştirilmesindeki önemi, makine dairesi simülatörlerinin denizcilik eğitimi içerisindeki yeri üzerine bir konuşma gerçekleştirmiştir.

Açılış töreni ile başlayan konferansta birinci gün 4 farklı oturum, ikinci gün ise iki farklı oturum yapılmıştır. Her iki günde yapılan oturumlarda; Gemi Makine Dairesi Simülatörü (MDS) ile öğretim ve eğitimi, Yeni Metot ve Teknikler, MDS ile Enerji Verimliliği eğitimi, MDS’de Yazılım Kabiliyetleri, MDS’de öğrenci değerlendirmesi, STCW 2010 ve MDS, Arıza Giderme Analizleri ve Simülatörde Özel Konular başlıkları altında 22 farklı bildiri sunumu yapılmıştır.

Ayrıca, konferans süresi boyunca yönelik uluslararası denizcilik simülatörleri üreticilerinin - KONGSBERG, TRANSAS, UNITEST ve ARI SIMULATION - en gelişmiş makine dairesi simülatörlerinin tanıtımını içeren bir fuarda gerçekleştirilmiştir.

12. Uluslararası Makine Dairesi Simülatörleri Konferansına (12th International Conference on Engine Room Simulators – ICERS12); simülatör kullanıcıları ve araştırmacılar başta olmak üzere ticari simülatör üreticileri temsilcileri (Kongsberg Maritime, Transas Marine, Unitest, ARI Simulation, Rheinmetall Defence Electronics), idari otoriteden üst düzey temsilcileri (Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Müdürlüğü Eğitim ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Cem Erdem, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Deniz ve İç sular Düzenleme Genel Müdürlüğü Gemi Denetim ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Gemi Sörvey Uzmanları Şakir Demirel ve Esat Güzel), uluslararası organizasyon temsilcileri (IMO, Denizcilik Emniyet Bölümü, Denizcilik Eğitimi ve İnsan Öğesi Şube Başkanı Milhar Fuazuedeen, IAMU Genel Sekreteri Prof. Dr. Takeshi Nakazawa, IAMU Genel Sekreter Yardımcısı Yutaka EMI), ulusal ve uluslararası denizcilik eğitimi veren üniversitelerin mensupları (Antwerp Maritime Academy, Australian Maritime College, Bursa Teknik Üniversitesi, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gdynia Maritime University, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kobe University, Marine Technical College, Maritime Academy of Asia and The Pacific, National Institute for Sea Training, NHL Hogeschool, Piri Reis Üniversitesi, Odessa National Maritime Academy, Tokyo University of Marine Science and Technology, University of Ljubljana, World Maritime University, Yıldız Teknik Üniversitesi, Zirve Üniversitesi) ve denizcilik şirketlerinin üst düzey temsilcileri katılım sağlamıştır.

Konferans 20 Kasım günü gerçekleştirilen kapanış töreni ile sonlandırılmış olup; kapanış töreninde IAMU Genel Sekreteri Prof. Dr. Takeshi Nakazawa, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın, Kongsberg Maritime Temsilcisi Leif Pentti Halvorsen, Transas Marine Temsilcisi Graham Wagstaff, Unitest temsilcisi Leonard Tomczak birer kapanış konuşması yapmıştır. Yapılan konuşmalardan sonra Prof. Dr. Nil Güler Kongsberg Maritime, Transas Marine, Unitest temsilcilerine konferansa sponsor oldukları için birer plaket vermiştir.

TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın’a konferansın organizasyonu için vermiş olduğu destekler için Prof. Dr. Takeshi Nakazawa ve Prof. Dr. Nil Gülertarafından bir plaket takdim edilmiştir. Devamında, Prof. Dr. Takeshi Nakazawatarafından Prof. Dr. Nil Güler’e organizasyonundaki emekleri adına plaketini sunulmuştur.

Ayrıca, konferans sekretaryasında görev yapan Araş. Gör. Yunus Emre Şenol, Araş. Gör. Burak Zincir, Araş. Gör. Selim Aksoy, Araş. Gör. Gökhan ZorluoğluU, Araş. Gör. Çağatay Kandemir ve Araş. Gör. Çağlar Dere’ye de konferans öncesi ve süresince göstermiş oldukları başarılı performansları için teşekkür belgeleri takdim edilmiştir.

Ayrıca, kapanış töreninde söz alan Prof. Dr. Takeshi Nakazawa, Yrd. Doç. Dr. Kadir Çiçek’in 12. Uluslararası Makine Dairesi Simülatörleri Konferansının organizasyonunda göstermiş olduğu başarısından dolayı IMLA (Uluslararası Denizci Eğitimciler Birliği) - ICERS (Uluslararası Makine Dairesi Simülatörleri Konferansı) Yürütme Komitesi Üyeliğine seçildiğini katılımcılar önünde deklere ederek kendisini tebrik etmiş ve plaketini takdim etmiştir.

Sonuç olarak, 19 – 20 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen 12. Uluslararası Makine Dairesi Simülatörleri Konferansı son derece başarılı bir şekilde organize edilerek gerçekleştirilmiş ve Yrd. Doç. Dr. Kadir Çiçek’in IMLA-ICERS Steering Committee Member seçilmesi konferansın başarısını bir kat daha arttırmıştır.

Editör: TE Bilişim