Seanews Turkey’in  (www.seanews.com.tr) haberine göre, Dünya genelinde gemi adamlarının hukuksal haklarının korunmasında yardımcı olma amacıyla ITF (Uluslar arası Ulaştırma Çalışanları Federasyonu) tarafından yeni bir merkez açıldı. Merkezin açılışı nedeniyle Londra’da bulunan IMO genel Merkezinde bir tören düzenlendi.

Törene, IMO Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos’un yanı sıra, yeni kurulan Denizci Hakları Merkezi yöneticisi Deirdre Fitzpatrick ve ITF Genel Sekreteri David Cockroft da katıldı.

Açılışı yapılan Denizci Hakları Merkezi gemiadamlarının mağduriyetinin önlenmesi amacıyla hukuksal destek sağlayacak. Merkezin çalışması için gerekli masraflar ITF Denizciler Fonundan karşılanacak. Denizci Hakları Merkezi, Londra’da bulunan ITF Genel Merkezi içerisinde bulunuyor.
Ancak, her ne kadar ITF Fonlarından maliyetleri karşılansa ve ITF binasında yer alsa da, Uluslar arası Denizci Hakları Merkezi, bağımsız bir örgüt olarak faaliyet gösterecek.

Soldan Sağa: IMO Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos, Merkezin yöneticisi  Deirdre Fitzpatrick,ITF Genel Sekreteri David Cockroft

Merkezin planlanan faaliyet alanları arasında stratejik konularda araştırma yapmak, gemiadamlarını ilgilendiren hukuksal düzenlemelerde iyileştirme yapılmasını sağlamak, ülkelerarası araştırmacılar, araştırma organları ve üniversiteler ağına katılmak ve bu ağı koordine etmek bulunuyor.
ITF Genel Sekreteri David Cockroft açılışta yaptığı konuşmada “Uluslar arası Denizci Hakları Merkezi gibi bağımsız bir merkezin açılması denizcilerin haklarının saptanması ve korunması açısından yaşamsal öneme sahiptir ve ITF de dahil olmak üzere tüm endüstrinin yararınadır” dedi.
Yeni merkez, uluslar arası hukukçu olan Deirdre Fitzpatrick tarafından yönetilecek. Fitzpatrick’e görevinde denizcilik sektörü ve hukukçulardan seçilmiş uzmanlardan oluşan bir danışmanlar kurulu yardımcı olacak.

Fitzpatrick, açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Gemiadamları çoklukla tehlikeli koşullarda çalışmaktadırlar. Hareketli çalışanlar olarak kötü muamele, istismar, haksızlığa karşı zayıftırlar. Farklı ulusal kanunlara tabi olarak farklı ulusal ve uluslar arası hukuk çerçevesinde hakları düzenlenmektedir. Hatta içerisine düştükleri  kimi durumlara uygulanabilecek bir kanunun bulunup bulunmadığı bile şüphelidir. Uluslar arası Denizci Hakları Merkezi gemiadamlarının haklarının ve çıkarlarının küresel ölçekte korunması için çalışacaktır. Halen uluslar arası deniz taşımacılığında istihdam hukukuna yönelik fikirlerin ve bilgilerin ortaya konulduğu bir uluslar arası platform bulunmamaktaydı. Uluslar arası Denizci Hakları Merkezi bu açığı kapatacaktır. Burası, denizcilerin korunmasına katkıda bulunmak isteyen herkes için uluslar arası bir kaynak olacaktır.  ”

Seanews Turkey'in konuyla ilgili haberi için TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilişim