ULLA'NIN YÜKÜ BOŞALTILIYOR

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar'ın yaptığı açıklamaya göre geminin yükünün boşaltma işleminin gece saat 00:30'de başlandığını ifade etti.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, İskenderun Körfezi’nde 6 Eylül 2004 tarihinde batan İspanyol Bandıralı M/V Ulla gemisinde bulunan 2 bin 200 ton toksik atık maddenin çıkartılması amacıyla aralarında KEGKİ personeli ile 6 dalgıçın da bulunduğu yaklaşık 20 kişi olay yerine gönderildi.

Bu personelin, geminin 3 hangarındaki atık maddeyi çıkarma işlemine başladığı belirtildi. Yetkililer, İspanya’ya götürülecek olan atık maddenin çevreye zarar vermemesi için suyla birlikte çıkartıldığını ifade ettiler.

Öğle saatlerinde liman kıyısında toplanan Greenpeace üyeleri, ayrıca İtalyan zehirli varillerinin depolandığı Samsun ve Sinop’un uzaklıklarını gösteren trafik levhaları dikerek, hükümete ülkedeki diğer atık ticareti olayını çözmesi için yol gösterdi. Eylem sırasında, İskenderun Çevre Koruma Derneği’nin konu ile ilgili açmış olduğu ve Greenpeace’in de katıldığı standdaki çalışmalarizlendi. Önemli küresel sorun olan tehlikeli atık ticaretine dikkat çekilmesi amacıyla imza kampanyası başlatılması Trbet kararlaştırıldı.

Greenpeace Akdeniz Toksik Maddeler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, yaptığı açıklamada, “M/V Ulla’daki atığın Akdeniz’i tehdit etmesi yıllar önce engellenebilir, atık geri gönderilebilirdi. Ancak her iki hükümetin sorumluluklarını zamanında yerine getirmemesi,bu tehlikeli atık ticareti olayının skandala dönüşmesine neden oldu” dedi.

Körfezde 4 yılı aşkın süredir bekledikten sonra batan gemideki atıkların çıkartılması amacıyla Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan ihaleyi Omur Gemi Kurtarma ve İnşaat A.Ş. firması kazanmıştı.
İskenderunlu balıkçılar da batığın sonunda çıkarılacak olmasından memnun olduklarını söyledi. Satışlarının düşmesi nedeniyle zarara uğradıklarını söyleyen bölge balıkçıları, İspanya hükümeti ile ilgili firmalar hakkında 100 milyon doları aşkın tazminat davası açmıştı.

500 METRE YASAĞI
İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, yük çıkartma işlemleri sırasında, denizde 500 metre yasağının uygulanacağını söyledi.

İskenderun Liman Başkanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın istemi üzerine uygulanacak 500 metre yasağın, Ulla’nın batık noktasındaki yükün çıkartma alanını kapsayacağını belirten Kaymakam Horozoğlu, yasak kapsamında; balık avlanması, gemi veya teknelerin yanaşmasının bulunduğunu ifade etti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim