Bakan Elvan ile Yılmaz Abant’ta

 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Atatürk Havalimanı'na dün bin 297 uçağın iniş ve kalkış yaptığını belirterek, "Bu, büyük bir rekor. Atatürk Havalimanımız her geçen gün kapasitesinin üzerinde yolcu ağırlamaya devam ediyor. Rekor üstüne rekor kırıyor" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da son 11 yılda hükümetin en fazla önem verdiği alanlardan birinin ulaştırma olduğunu belirtti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Kalkınma Bakanlığınca Abant'taki otelde düzenlenen "Ulaştırma Koridorları ve Altyapı Projelerini Değerlendirme Toplantısı"na katılan Elvan ve Yılmaz, toplantının ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Elvan, çok önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Toplantıda Kalkınma ve Ulaştırma Bakanlığımızın üst düzey yöneticileriyle özellikle kara, demir, deniz ve hava yolu ile ilgili yol haritamızı tartışıyoruz. 2023 perspektifinde hangi yollarımıza öncelik vereceğiz, hangi alanlara öncelik verilecek bunların sıralaması ne olacak, bu konuda Kalkınma Bakanlığımızın, bakanlığımızın yaklaşımı nedir, bunları tartışıyoruz" şeklinde konuştu.

Elvan, ilerleyen günlerde daha kapsamlı ve detaylı açıklama yapılacağını kaydederek, İstanbul'a yapılması planlanan 3'üncü havalimanının dünyanın en büyüğü olacağını dile getirdi. "İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanı 150 milyon yolcu kapasitesine sahip ve dünyanın hava yolu açısından merkezi konumunda olacak" diyen Elvan, Türkiye ve İstanbul'un hava trafik yoğunluğuyla dünyanın merkezi konumunda bulunduğunu anlattı.

İstanbul'un hava trafiği açısından önemli potansiyele sahip olduğunu aktaran Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu potansiyeli inşallah 3'üncü havalimanıyla değerlendireceğiz. Hem Türkiyemizin kalkınmasına ve gelişmesine önemli katkı sağlayacak hem de İstanbul'un finans, turizm ve ticaret merkezi olması yönünde önemli adım atmış olacağız. Atatürk Havalimanı'na dün tam bin 297 uçak iniş ve kalkış yaptı. Bu, büyük bir rekor. Atatürk Havalimanımız her geçen gün kapasitesinin üzerinde yolcu ağırlamaya devam ediyor. Rekor üstüne rekor kırıyor. Yolcu kapasitesi itibarıyla baktığımızda yıllık otalama aşağı yukarı yüzde 15'lik büyüme performansımız olduğunu görüyoruz. Bu şekilde büyüdüğümüz takdirde zaten ne Atatürk ne de Sabiha Gökçen'in İstanbul'a yeterli olması mümkün değil."

Elvan, yapılması planlanan havalimanının İstanbul için zorunluluk olduğuna işaret ederek, "Bu havalimanı Türkiye ve İstanbul için gerekliydi. İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanı projemizle gurur duyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da son 11 yılda hükümetin en fazla önem verdiği alanlardan birinin ulaştırma olduğunu belirtti. "Karayolları, limanlar, hava meydanları, deniz yolu, bütün ulaşım modlarında son 11 yılda adeta devrim yaşadık" diyen Yılmaz, şöyle konuştu:

"Burada sadece bütçeden değil, kamu-özel sektör ortaklığı modellerle özel sektörün de enerjisi harekete geçirilerek, çok önemli projeler yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. 2023 vizyonumuz var. 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var, 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklük hedefimiz var. Bu büyüklüklere uygun altyapılar oluşturmamız gerekiyor. Yolların, demiryollarının, limanların, hava ulaşımımızın bu ekonomik büyüklükle paralel gelişmesi gerekiyor. Bu anlamda yol haritası oluşturuyoruz."

Yılmaz, Türkiye'nin lojistik merkez konumunda bulunduğuna dikkati çekerek, önemli konunun nereye ve nasıl gidileceğini ortak belirlemek, tek tek projeler yerine, ulaşım ağı ve ana koridorlar oluşturmak olduğunu dile getirdi. "Bütün bu konuları bu toplantı vesilesiyle hep birlikte tartışıyoruz" ifadesini kullanan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye, geldiği bu noktadan çok daha iyi noktalara her geçen yıl yürüyecek inşallah. 3'üncü havalimanı gibi mega projeler de gerçekleşecek inşallah. 'Havalimanımız, gerçekten hem Türkiye'nin küresel ölçekteki rolünü arttıracak hem de turizm başta olmak üzere, Türkiye'nin turizmine genel anlamda büyük katkıda bulunacak' diye düşünüyorum."

Editör: TE Bilişim