Ulaştırma Bakanı İzmir'de

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Bilişim sektörünün getirdiği yeniliklerden günlük yaşamımızda giderek daha fazla yararlanmaya başlıyoruz'' dedi.

Bakan Yıldırım, GSM şirketi AVEA'nın İzmir'deki santral binasının açılışında yaptığı konuşmada, iletişim sektörünün milenyum çağının en büyük sektörü olduğunu belirterek, 2002 yılında cep telefonu abonesi sayısının 18,5 milyon kişiyken, 5 yıl sonra bu rakamın 62 milyon kişiye, cep telefonu cihazı sayısının ise 83 milyona ulaştığını kaydetti.

Her ay 1 milyon 200 bin kişinin, cep telefonu abonesi olduğunu belirten Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Genel olarak ses iletimi algılanırken, şimdi daha çok ses iletimiyle yetinmiyoruz. Birçok hizmet çeşitlerini, katma değerli hizmetleri sabit veya cep telefonunda alabiliyoruz. Aslında bilişim bir sektör olmaktan çıktı, yaşam tarzı haline geldi. İster tekstil sektörü olsun, ister inşaat sektörü veya zerzevatçılıkla uğraşılsın, bilişim sektörünün getirdiği yeniliklerden günlük yaşamımızda giderek daha fazla yararlanamaya başlıyoruz. Bu sektörde altyapıyı hazırlamamız gerekiyor, altyapıyı gecikmeden hazır hale getirebiliyoruz.''

Dünya iletişim altyapısına da entegre olunması gerektiğini kaydeden Bakan Yıldırım, Türkiye'nin sadece doğuyla batı arasında bir ulaşım koridoru olmadığını, ülkenin aynı zamanda bir enerji ve iletişim koridoru olduğuna da değindi.

Hükümetin iletişimde 2013'te gerçekleştirilecek bilgi toplumu projesini hayata geçirdiğini ifade eden Binali Yıldırım, ''Projenin amacı ülkede yaşayan 70 milyon vatandaşın, ülkenin neresinde olursa olsun iletişim hizmetlerinden birbirine eşit derecede faydalanmasını sağlamaktır. Cep telefonu hizmetlerinde İzmir'de hangi hizmet veriliyorsa, Hakkari Yüksekova'da da aynı hizmeti almasını esas alan stratejik planlamamız var. Bunun için öncelikle altyapısını sağlamak gerekiyor. Devletin görevi bununla sınırlı değil, hizmetin maliyetinin gelirini aştığı yerde hizmeti götürmek zorunda'' diye konuştu.

İletişim sektöründe serbestleşmeyle birlikte Evrensel Hizmet Kanunu'nu çıkardıklarına da değinen Yıldırım, bunun kapsamında vergilerden bir fon oluşturulduğunu, geçen yıl bu fondan 200 milyon YTL'lik payın kullanıldığını ifade etti.

Bakan Yıldırım bu fon ile okullarda teknoloji sınıflarının oluşturulduğunu, öğrencilerin okullarda kullandıkları geniş bant internetin ücretinin bu fondan karşılandığını ifade etti. Yıldırım, bu fon sayesinde Kamu İnternet Erişim Merkezleri oluşturduklarını, vatandaşların yoğun oldukları bölgelere de ''kiosk'' denilen internet erişim noktalarının açıldığını kaydetti.

Hükümet olarak 2013'e bir hedefleri olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: ''2013'te başaracağımız şey, vatandaşın devletin kapısına gitmeden, bulunduğu yerde işlerini elindeki cihazla, cep telefonu, taşınabilir bilgisayar aracılığıyla veya televizyonla, kamuya açık internet erişim merkezleriyle, devletle olan işlerini yüzde 50 oranında görmesidir. Aynı zamanda kamu kuruluşlarının kendi aralarında da bütün hizmetlerini, yazışmaları, evrak geliş gidişlerini ortadan kaldırmak istiyoruz.''

Böylece devletin bürokrasisinin daha da azalacağına değinen Bakan Yıldırım, bu süreçle bürokratik devletten elektronik devlete geçileceğini kaydetti.

Türk Telekom'un 167 yıllık geçmişi olduğunu söyleyen Ulaştırma Bakanı Yıldırım, iletişimdeki hızlı gelişmede, Türk Telekom'un altyapısının sağlam olmasının etkisi olduğuna değindi. 2008 yılı içinde Türk Telekom'a ait bütün santrallerin sayısal hale getirileceğini ifade eden Yıldırım, ''1 yıl sonra Türkiye'nin her noktasında ADSL olacak'' dedi.

İletişim sektöründeki bu hızlı gelişmeye paralel olarak, yasal altyapı hazırladıklarına değinen Bakan Yıldırım, toplumu faydasız bilgilerden arındırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini, kamunun ve sivil inisiyatifin bir arada toplumu internetin zararlarından korumak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

35 milyon cep telefonu cihazını kayıt altına soktuklarını ifade eden Bakan Yıldırım, bununla 10 milyar dolar artı değer elde edildiğini ifade etti.

2008 yılında e-devlet projesinin 19 kalemde açılacağını hatırlatan Bakan Yıldırım, projenin temel amacının vatandaşın işini ve hayatını kolaylaştırmak olduğunu kaydetti.

İzmir'in EXPO 2015 adaylığı hakkında da konuşan Bakan Yıldırım, ''İzmir, EXPO 2015 için gün sayıyor. Merkezi ve yerel idare, projenin İzmir'e kazandırılması için çalışıyor. İzmir'in çehresini değiştirecek bir projedir. 2015'e geldiğimizde 40 milyon insanın İzmir'e gelmesi bekleniyor'' dedi.

2008 yılında numara taşınabilirliğini mümkün hale getirmek için çalıştıklarını kaydeden Bakan Yıldırım, kapsama alanını artırmak için seferberlik ilan ettiklerini ifade etti. GSM operatörlerinin batıda ve doğuda çağrı merkezleri gibi fırsatlarla istihdam imkanı sağladığını da hatırlatan Yıldırım, ''Bununla birlikte terör ortadan kalkar, vatandaşlarımız huzur ve refah içinde yaşar'' dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, telekomünikasyon sektörünün gelişerek diğer sektörlere de katkı sağladığını belirtti. Kıraç, bilgi ve iletişim teknolojisi alanlarından faydalanmayan bir sektörün olmadığını ifade etti.

AVEA CEO'su Cüneyt Türktan, ''Kaliteli hizmet ve kaliteli fiyat'' parolasıyla yola çıktıklarını, bu santralin de bunlardan biri olduğunu belirterek, santralin kalıcı bir yatırıma sahip olduğunu ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da AVEA'ya, haberleşme politikalarına sağladığı katkı nedeniyle İzmirliler adına teşekkür etti.

Konuşmaların ardından AVEA CEO'su Türktan, Bakan Yıldırım'a plaket verdi. Törene katılanlar daha sonra santralin açılışını yaptı.

AVEA'nın 5 bin metrekare alan üzerinde kurulu santrali 8 milyon YTL'ye mal oldu. 120 kişinin çalışabileceği alanlarının yanı sıra toplantı odası, kafeterya ve kapalı otoparka sahip olan binanın güvenliği 89 kamerayla sağlanıyor. Binada olası bir yangın durumunda, insanlara ve çevreye zarar vermeksizin söndürme işlemini yapabilen, son derece gelişmiş FM200 yangın söndürme sistemi de mevcut.

Kaynak: Ulaştırma Bakanlığı

Editör: TE Bilişim