Avustralyalı denizcilik yetkilileri, Katar merkezli denizcilik şirketi Aswan Trading and Contracting'e ait iki gemiyi, şirketin ULA isimli diğer bir gemisindeki mürettebatın Kuveyt açıklarında açlık grevine çıkmasından bir kaç hafta sonra ciddi denizci hak ihlalleri nedeniyle tutukladı.

Filosunun yarısı artık kullanım dışı!

Yapılan son tutuklama, şirketin altı gemiden oluşan filosunun yarısının artık kullanım dışı olduğu anlamına geliyor. Kara listeye alınan Aswan denizcilik şirketinin başkanının, personele maaş ödenmemesi de dahil olmak üzere birçok ayrı suçlama nedeniyle Katarlı yetkililer tarafından aranmaya devam ettiği açıklandı.

Maryam isimli gemi, ilk olarak 19 Şubat'ta Avustralya Deniz Güvenliği Otoritesi (AMSA) tarafından Port Kembla'da 36 güvenlik ihlali ve mürettebat refahının sağlanamaması nedeniyle gözaltına alınmıştı. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) müfettişleri 5 Mart sabahı kömür taşıyan gemiye bindiklerinde, çoğu erzağı tükenmiş olan geminin Avustralya sularından çıkmasının engellenmesi için güvenlik ve mürettebat refahını kapsayan bir çok neden buldu.

''Aswan gibi şirketler, yasalarımızı ve denizcilerin haklarını ihlal etmenin sonuçlarından korkmalıdır!''

Maryam, geçen ay AMSA tarafından gözaltına alınan ikinci Aswan gemisi oldu. Panama bayraklı dökme yük gemisi Movers 3, Queensland'daki Weipa'da üç hafta önce tutulmuştu. Geminin motorundaki ciddi sorunlar nedeniyle yetkililer, geminin Weipa’nın iç limanına girmesine izin vermemişti.

Şirketin Ula'daki denizcilere 410.000 dolar borcu var!

Aswan şirketinin ismi, bu yılın ocak ayında, 1982 inşa yük gemisi Ula'nın Hintli, Türk, Azerbaycanlı ve Bangladeşli mürettebatı olan 19 denizcinin, Kuveyt Shuaiba limanında terk edilmelerini protesto etmek ve maaşlarını alabilmek için açlık grevine başlamasıyla duyulmuştu. Şirketin ULA isimli dökme yük gemisindeki denizcileri terk etmesinin üzerinden 17 ay geçti. Aswan'ın, Ula'daki denizcilere 410.000 dolardan fazla maaş borcu olduğu bilinmekte.

ULA isimli geminin Türk kaptanı Yusuf Sencer Sotan 18 mürettebat ile birlikte 17 aydır mahsur kaldığı kuru yük gemisinden yardım çağrısında bulunmuştu.

2 gemisine AMSA el koydu, 1 gemisini terk etti!

ITF'in Avustralya koordinatörü Ian Bray; "Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'ne uymayan bu şirketin gemilerinden ikisi şu anda Avustralya'da AMSA tarafından alıkonulmakta ve bir gemisi mürettebatıyla birlikte Kuveyt'te terk edilmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

Bray, federasyonun şirketin borçlu olduğu maaşları ve ikramiyeleri ödemesini, sözleşmeleri bitenlerin ülkelerine geri gönderilmesi de dahil olmak üzere şirketin mürettebata karşı sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ettiğini ileterek; “AMSA'nın Avustralya yasalarına ve Avustralya'nın onayladığı Denizcilik Çalışma Sözleşmesine uymasını istiyoruz. Aswan gibi şirketler, yasalarımızı ve denizcilerin haklarını ihlal etmenin sonuçlarından korkmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim