Ukrayna tahılı Afrika yolunda

Birleşmiş Milletler tarafından kiralanan 23.000 ton Ukrayna tahılı yüklü bir gemi dün Ukrayna'nın Karadeniz limanından yola çıktı ve kıtlıkla karşı karşıya kalan ülkelere yardım etmek için bir Dünya Gıda Programı (WFP) girişiminin ilk kalkışı oldu.

Bölge Valisi Maksym Marchenko'ya göre, Lübnan bayraklı Cesur Komutan Pazar günü Yuzhne kentindeki Pivdennyi limanından ayrıldı.

Tahılın boşaltılacağı ve BM'nin açlık riski altında olduğunu düşündüğü beş ülkeden biri olan Etiyopya'ya nakledileceği Cibuti'ye gidecek.

WFP Ukrayna koordinatörü Denise Brown, yetkililerin tahıl sevkiyatlarını artırmak için demiryolu kullanmayı düşündüklerini ve Ukrayna tarım bakanlığının da Polonya'ya yeni bir kamyon yolu açmayı planladığını söyledi.

Ukrayna altyapı bakanı Oleksandr Kubrakov, geminin yüklenmesini denetlemek için Yuzhne'deydi. “Umarım Dünya Gıda Programı tarafından kiralanan diğer gemiler limanlarımıza gelir. Umarım yakında iki, üç gemi daha olur” dedi.

Ukrayna ve Rusya, 22 Temmuz'da Karadeniz'deki tahıl sevkiyatlarını 120 günlük bir süre için yeniden başlatmak için Türkiye ile anlaşmaya vardı. Kiev'e göre, Temmuz anlaşmasından bu yana dün itibariyle 16 gemi Ukrayna'dan ayrıldı.

BM genel sekreteri António Guterres Cuma günü yaptığı açıklamada, Sudanlı Amir Mahmoud Abdulla'nın BM'nin Karadeniz Tahıl Girişimi koordinatörü olarak atandığını ve görevi Uluslararası Denizcilik Örgütü'nden geçici olarak atanan Frederick Kenney'den devraldığını duyurdu. Abdulla, WFP'de 31 yıllık bir kariyere sahip.

WFP'nin Ukrayna ülke direktör yardımcısı Marianne Ward hafta sonu gazetecilere verdiği demeçte, "Dünyanın dört bir yanındaki insanlara yardım etmek için kesinlikle başka gemilerin Ukrayna limanlarından ayrılmasını planlıyoruz" dedi. “Bu, limanları terk eden birçok insani yardım gemisinden sadece ilki olmalı.”

Demir Cevheri İskenderun'a 

Karadeniz üzerinden geçen kargolar açısından da dikkat çeken bir diğer nokta ise, Odesa'dan hareket ederek önümüzdeki birkaç saat içinde İskenderun'a varacak olan 53.533 dwt'lik RIVA Wind'in seferi.

Denizcilik veri platformu Sea/'ye göre, gemi, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin başlamasından bu yana ilk kez bir demir cevheri kargosu taşıyor.

www.denizhaber.com

Editör: CAHİT İSTİKBAL