Azak Denizi'ne kıyısı olan liman şehirlerinden Berdyansk'tan sonra Mariupol'ün Rusların eline geçmesiyle Azak Denizi kıyısında Ukrayna'nın kontrolünde herhangi bir şehir kalmadı.Azak Denizi’ne kıyısı olan Mariupol Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararıyla 24 Şubat’ta başlatılan savaşın başından bu yana çatışmaların en çok yaşandığı noktalardan biri oldu.

Rus ordusunun en yoğunlaştığı hedeflerden biri olan Karadeniz kıyısındaki Mariupol, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk idari sınırları içerisinde yer alıyor.

2014’ten bu yana Rus ayrılıkçıların değil, Kiev yönetiminin kontrolünde olan Mariupol, Ukrayna’daki Azov taburunun da merkezi konumunda bulunuyordu.

Rus ordusunun 7 Mart’tan itibaren kuşatma başlattığı Mariupol’ü Ukrayna güçleri günlerce savundu.

Azak Denizi’ne kıyısı olan liman şehirlerinden Berdyansk’tan sonra Mariupol’ün Rusların eline geçmesiyle Azak Denizi kıyısında Ukrayna’nın kontrolünde herhangi bir şehir kalmadı.

Mariupol’ün coğrafi konumu, hem stratejik hem ekonomik olarak önemli

Mariupol, coğrafi konum itibarıyla stratejik ve ekonomik önem taşıyor. Donetsk bölgesinin en büyük şehirlerinden biri olan Mariupol’de Azak Denizi’nin en büyük ve donanımlı limanı bulunuyor.

Limandaki derin rıhtımlar nakliyecilik açısından önemli imkanlar sağlıyor. Rusya’nın Azak Denizi’ndeki diğer limanlarının kapasitesi, bu liman ile kıyaslandığında sınırlı kalıyor.

Ukrayna’nın Karadeniz’e açılan önemli kapılarından biri olan Mariupol’ün Kırım ile yakın mesafesi de dikkati çekiyor.

Bu limandan Donbas bölgesi ve Kırım arasındaki deniz taşımacılığı ve sevkiyat süresi önemli ölçüde azalıyor.

Önemli  gelir kapısı

Rus ordusunun tarafından kontrol altına alınan Mariupol ile Luhansk ve Donetsk şehirleri kara yoluyla birbirine bağlanmış olacak. Aynı zamanda Rusya, Azak Denizi’ne ulaşmış olacak.

Kırım’ın kuzeyindeki Herson’un da Rusların elinde olduğu düşünüldüğünde, Rusya Mariupol’ün alınmasıyla Kırım ile Kerç köprüsü dışında bir kara yolu bağlantısı daha kurmuş olacak.

Mariupol’ün düşmesiyle Rusya, Azak Denizi’ni bir iç deniz gibi kullanabilecek, Kırım Yarımadası’yla karadan bağlantı kuracak.

Mariupol, stratejik öneminin yanı sıra Ukrayna’da önemli bir sanayi merkezi. Önemli metalürji işletmelerinin yoğun olduğu şehirdeki bazı demir-çelik şirketleri, Ukrayna için stratejik önem taşıyor.

Editör: TE Bilişim