Ukrayna’nın Beyrut büyükelçiliği Pazartesi günü yaptığı açıklamada, savaş zamanı anlaşması kapsamında Ukrayna’dan ayrılan ilk tahıl gemisinin kargosunun birkaç kez yeniden satıldığını ve şu anda konumu ve kargo varış yeri hakkında hiçbir bilgi bulunmadığını söyledi. 

1 Ağustos’ta Odesa’dan yola çıkan ve Ukrayna mısırıyla Karadeniz’i geçen Sierra Leone bandıralı Razoni gemisi, daha sonra Türkiye’de denetimden geçti. Başlangıçta, tavuk yemi için 26.000 metrik ton mısırla Lübnan’a gidiyordu. Mısır’ın Lübnan’daki alıcısı, anlaşmaya varılandan çok daha geç teslim edildiğinden kargoyu kabul etmeyi reddetti.

Razoni, son üç gündür takip cihazına sahip değil ve son iletimde Akdeniz’in Kıbrıs adasının doğu kıyısında göründü.

Razoni’nin, Ukrayna’nın Ukrayna’dan çalınan tahıl ithal etmekle suçladığı Rusya’nın güçlü bir müttefiki olan Suriye’deki bir limana gittiği için takip cihazını kapatmış olup olmadığı belli değildi.

Suriye, yüz binlerce kişinin ölümüne neden olan 11 yıllık çatışma nedeniyle de Batı’nın yaptırımları altında. Suriye liman yetkililerine yorum için hemen ulaşılamadı. 

Ukrayna’nın Beyrut’taki büyükelçiliği İngilizce olarak yaptığı açıklamada, “Görevimiz limanları tahıl kargosu için yeniden açmaktı ve yapıldı” dedi ve bugüne kadar 16 geminin bir atılımdan bu yana 450 bin tondan fazla tarım ürünü taşıyan Ukrayna’dan ayrıldığını da sözlerine ekledi. Anlaşma Türkiye ve Birleşmiş Milletler tarafından Rusya ve Ukrayna ile yapıldı. 

Büyükelçilik, Razoni’nin anlaşma kapsamında Ukrayna’dan ayrılan ilk gemi olduğunu ve daha sonra varış noktasına doğru hareket etmeden önce İstanbul’da denetimden başarıyla geçtiğini söyledi.

“Geminin konumu ve kargonun varış yeri hakkında hiçbir bilgimiz yok” denildi. “Ayrıca, kargonun bundan sonra birkaç kez yeniden satıldığı bilgisine sahibiz.”

Büyükelçilik, “Gemi ve kargodan, özellikle de Ukrayna’dan ayrıldığında, ayrıca geminin yabancı limandan ayrılmasından sonra sorumlu değiliz” dedi.

Ukrayna ve Rusya’nın, Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın bazı bölgelerindeki milyonlarca yoksul insanın hayatta kalmak için bel bağladığı buğday, mısır, arpa ve ayçiçek yağı ana küresel tedarikçileri ile dünyanın ekmek sepeti olarak adlandırılıyor.

Tahminen 20 milyon ton tahıl – çoğu hayvancılık için olduğu söyleniyor – 6 aylık savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’da mahsur kaldı.

Editör: CAHİT İSTİKBAL