Ekol - Black Sea Training Center (Ekol Karadeniz Eğitim Merkezi) açılış töreni Ukrayna Başkonsolosu Roman Nedilsky, AVS Global Yönetim Kurulu Başkanı Abdülvahit Şimşek, Ekol Denizcilik Eğitim Kursu Kurum Müdürü Mutlu Arslan, Eğitim Koordinatörü Özkan Kaya, Ekol Black Sea Training Center Müdürü Nadine Koliusko’nun katılımıyla gerçekleşti.

Törenin ardından Denizhaber.com’a konuşan Nedilsky, Ekol ile iş birliğini, kurum binasının olanaklarını ve ülkelerindeki savaşı değerlendirdi.

Röportaj;

SeaNews: Ekol Denizcilik Eğitim Merkezi binasını ve olanaklarını nasıl buldunuz?

- Roman Nedilsky: Gerçekten açıkçası çok şaşırdım. Çok iyi bir mekân. Denizcilerin burada eğitim alması ve pratik yapması açısından mükemmel bir merkez.

- Ekol ile Black Sea Training Center arasındaki iş birliğini değerlendirir misiniz?

- Türkiye ve Ukrayna arasında geçmişten günümüze iş birliğimiz devam etti ve devam ediyor. Biz iki deniz devletiyiz ve Türkiye ile deniz sınırımız var. Biliyorum ki iş birliğimiz daha da iyi şekilde devam edecek. Hem Türkiye hem de Ukrayna tarafı bu iş birliğine çok ilgili ve istekli. Bu yüzden inanıyorum ki bu iş birliğinden iyi sonuçlar alacağız.

- Maalesef ülkenizde bir savaş durumu mevcut. Son durumu değerlendirebilir misiniz?

‘’Binlerce insanımız hayatını kaybetti. Biz bunu geriye alamayacağız’’

- Durum gerçekten çok zor. Rusya Ukrayna’ya karşı savaş başlattı. Bizim şu anda bildiğimize göre yüz milyar dolara yakın altyapımız imha edilmiş durumda. Şu anda Ukrayna şehirleri bombardıman altında. Sürekli bombalanıyor. Bunun gerçekten Ruslar tarafından Ukrayna milletine bir soykırım olduğunu bildirmek istiyoruz. Onlar Ukrayna milletini yeryüzünden silmek istiyorlar. Tabii ki altyapıyı biz yeniden inşa edeceğiz. Ancak bizim binlerce insanımız hayatını kaybetti. Biz bunu geriye alamayacağız.

‘’161 tane askeri savaş uçağı ve 150 tane helikopter düşürdük, 7 tane savaş gemisi vurduk!’’

Açıkçası ben kendi milletimle, devletimle ve silahlı kuvvetlerimizle gurur duyuyorum. Çünkü biz dünyada 2 numara olarak gösterilen bir ülke ile savaşıyoruz. Kısaca bir istatistik vermek isterim. Şu ana kadar 161 tane askeri savaş uçağı düşürdük. 150 tane helikopter düşürdük ve 7 tane gemi vurduk.

Editör: TE Bilişim