Türkiye Yelken Federasyonu 420 sınıfına büyük bir yatırım yaparak genç yelkencileri ve antrenörleri bu sınıfla tanıştırmak ve gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla, 2010 Temmuz ayında İstanbul’da yapılan Isaf Gençler Yelken Dünya Şampiyonası sonrasında 420 filosunu zenginleştirdi. TYF bünyesinde 2009 kasım ayında 9 tekneden oluşan filo sayısı  20 tekneye çıkarıldı.

Olimpik bir sınıf olan 470 sınıfına hazırlık özelliğini taşıyan ve bir gençlik sınıfı olan 420 sınıfının Türkiye’de gelişmesi özellikle Olimpiyat Oyunlarında yelken sınıfında temsil edilecek yeni sporcuların yetiştirilmesi için büyük önem taşıyor.

2016 Olimpiyat Oyunları’na yepyeni bir yelken nesli yaratmayı amaçlayan Türkiye Yelken Federasyonu  bu amaçla; Uluslararası 420 Sınıf Birliği ile çalışmalar başlattı. Uluslararası 420 sınıfı tarafından ISAF’a verilen raporda TYF’nin gösterdiği işbirliğinden duyulan mutluluk belirtildi.

Uluslararası 420 Sınıf Birliği as başkanı Jose Massapina “ Bizler TYF’nin bu davetine üst düzey bir antrenör göndererek taleplerine en iyi şekilde yanıt verebildiğimiz için mutluyuz. Buradaki yaklaşım bizim sınıfımızın gelişim stratejisine yeni bir boyut kattı. Umarım genç Türk yelkencilerinin gelişimine katkıda bulunacaktır.”

Yeni stratejinin ilk çalışması olarak; Olimpiyat Hazırlanma Projesi başlığı altında 17 -22 Kasım tarihlerinde Muğla ili Bodrum  Belediyespor Tesislerinde 420 sınıfının en başarılı koçlarından biri olan Dünya ve Junior Avrupa şampiyonasında en başarılı İtalyan sporcuları yetiştiren Riccardo de Felice önderliğinde 50 kişilik gruba  yönelik kamp düzenlendi.

420 sınıfını sporculara ve antrenörlere tanıtmak , suda ve karada gerekli eğitim verme hedefini taşıyan kamp da  yerel antrenörler ve yelkencilere bir haftalık program dahilinde hem teorik hem de  pratik eğitimi yapıldı.
Optimist ve Laser 4.7 sınıflarından gelen 39 yelken sporcusu ve 9 antrenör ilk kez iki kişilik ve trapezli 420 teknelerinde tecrübe kazandılar. TYF tarafından satın alınan 12 adet nautivela  420 teknesi Olimpiyat hazırlanma projesinde kullanıldı.

TYF 420 sınıf komite başkanı Selma Altay Rodopman “Hedefimiz 2 kişilik sınıflarda yarışacak yeni bir nesil sporcunun yetiştirilmesi, bu program çerçevesinde Muğla’dan başlayıp diğer kulüplere de yayılmak. Kampda konusunda çok tecrübeli bir antrenörle birlikte çalıştık. Butün yelkenci ve antrenörlerin 420 de ilk deneyimleriydi. Kampda sporcu ve antrenörler 420yı anlamak için iyi bir fırsat buldular. Bu çift kişilik teknenin yarışması, trapez ve balonlu bir tekne olması bakımından şimdiye kadar denenmiş teknelerden farklılık gösteriyordu.
Bu proje yukarıdan federasyon başkanının desteğinden başlayıp tabana kadar yayılan  genç yelkencilerin gelişimine adanmış bir faaliyet.  kulupler, antrenörler ve yelkencilerin ve yöneticilerin rol aldığı bir  takım çalışması , Türkiye Yelken Federasyonu’nun ileriyi gören bakış açısı ve bütçe desteği ile bunlar mümkün olabilmektedir.
Kampa katılan sporcular ve antrenörler 420 Uluslararası Birliğin desteklediği böyle bir çalışmaya katılmaktan büyük onur duydular. 420 sınıf birliğine Bodrum’ da böylesine bir çalışmaya verdikleri katkıdan dolayı teşekkür ederiz. Bu klinik bence birçok yelkenci için ve bu sınıf için  yeni bir bakış açısı kazandırdı.”

Türkiye Yelken Federasyonu Muğla projesi sorumlusu Meral Günday kamp yetkilisi olarak bütün sporcu, antrenörlere evsahipliği yaparak hertürlü konuda yardımcı oldu.
Kamp öncesi Muğla il temsilcisi Serdar Ahıskalı ise kulupler ve TYF işbirliği içerisinde çalışılması  konusunda destek verdi.

İstanbul dışında Muğla ilinde konumlandırılan tekneler ile , yeni ve kabiliyetli yelken sporcularının yetiştirilmesi amaçlanıyor. 420 sınıfının  Muğla ilinde başlatılan pilot bölge uygulamasının tüm Türkiye’ye yayılması amacıyla TYF’nin çalışmaları devam edecek.         ISAF Dünya Gençler Şampiyonası için satın alınan 12 adet 420 teknenin Muğla kulüplerine 1 + 1 kampanyası ile tahsisinden sonra 2011 yılında İstanbul ve İzmir’den sonra 3. il olarak 420 sınıfında yarış düzenlenecek.
2011 yılında TYF programında yer alan 420 sınıfı uluslararası yarışlara katılarak sporcuların 2016 Olimpiyat Oyunları öncesinde maksimum tecrübe kazanmaları hedefleniyor.

Olimpik Hazırlanma Projesi 420 kampı antreman programı;  dahilinde antrenör Riccardo de Felice, İlk gün teknelerin donatılması ve yarışa nasıl hazırlanılacağına dair bilgiler verdi. 
Daha sonraki günlerde kendi yelken takımının videolarını gösterip tekne idaresi, denizde ve karada teknenin nasıl idare edilmesiyle ilgili bilgiler verdi. Hafta içerisinde sporculara tekneyi batırıp tekrar çevirme eğitimleri verilip, yelkenlerin  hava şartlarına göre nasıl trim edilmesi ve teknedeki diğer ayarların nasıl yapılması gerektiğini anlatmaya çalıştı.
Son günlere doğruysa teknede balon basılıp balonla seyir konusunda çeşitli bilgiler ve stratejiler ve manevralar üzerinde çalışıldı.
Son gün ise sporculara  pusula kullanılması, antrenörlere yönelik bir antreman programının olması gerektiği, dönemsel antremanın ve şampiyonaya hazırlıkların nasıl olması gerektiyle ilgili dersler verildi. En son olarak da 3 tane sonuçları kayıt edilmiş yarış yapıldı.

Kampa katılan sporculardan görüşler;
Şelale Deniz Çelik: (Marmaris Belediye Spor) 420 teknelerini çok seviyorum. Optimist’den çok farklı. Takım olarak yarışıyoruz, trapez yapabiliyoruz ve flok var. Bir teknede iki kalp olarak yelken yapıyoruz. Teknede benim görevim flok, balon ve trapez. Trapezi çok seviyorum kendimi bir kuş gibi hissediyorum. 420 tekneleri optimist’den çok daha büyük benim için sanki bir yat gibi. Takım olarak çalışmaz isek tekne gitmez. 420’ye başladığım için optimist’den daha mutluyum. Benim gibi birçok arkadaşım da 420 kullanmaya başladı ve bu tekneyi arkadaşlarımla kullanarak öğrenmeyi çok sevdim.

Mehmet Türkmen: (Gökova Yelken Kulübü) İki kişilik teknede ilk deneyimim oldu. İlk önce iki kişiyle koordinasyon zordu ama kampın sonuna doğru herşey daha kolay oldu. Çok iyi bir kamptı ve çok fazla şey öğrendik . Tüm antrenörler çok yardımcı oldu. Bence en kısa zamanda tekneleri daha çok kullanabileceğimiz bir kamp yapılmalı. Bu kampı düzenlediğiniz için teşekkür ederim.

Özgür Foster:  (Gökova Yelken Kulübü) Kamp bence çok çok iyiydi. İtalyan antrenör Riccardo çok bilgili ve yardımcıydı. Bu teknede yelken yapmaktan çok hoşlandım. Çünkü daha önce hiç flok’lu  ve balonlu bir teknede yelken yapmamıştım.

Doğa Savaş: (Gökova Yelken Kulübü)  Kamp benim için çok çok iyi geçti çünkü hepimiz 420 sınıfında yeniyiz. İlk önce bu tekneye alışmak zordu. İki kişilik bir takım olduğunuz için düşünülmesi gereken çok şey vardı. Farklı hava şartlarına göre teknenin hazırlanma şartlarını pek çalışamadık rüzgarın yetersiz olması nedeniyle , ama çok şey öğrendim.

Halil Demirel: (Gökova Yelken Kulübü)  Bu kampdan ve 420 kullanmaktan çok keyif aldım. Bu sınıfta yarışmaya devam edeceğim. Hazırlanma süreci biraz karışıkdı ve kalabalık bir guruptuk ancak, bu tekneleri kullanmak ve onlarla yarışmak çok keyifli. Özellikle balonlu bir teknede yarışmaktan çok hoşlandım. Bize yardımlarından ötürü Riccardo’ya teşekkür ederim.

Editör: TE Bilişim