Tuzla Tersaneler Bölgesi'ndeki Gisan Tersanesi'nde 11 Ağustos 2008 tarihinde denize indirilmek istenilen filikanın iplerin kopması sonuca düşmesi sonucu yaşanan kazada 19 işçiden Emrah Varol, Ramazan Çetinkaya ve Ramazan Aygün boğularak yaşamını yitirmiş 16 işçi de yaralanmıştı.

Acı kazayla ilgili hazırlanan ilk bilirkişi raporunda tasarım ve denizcilik açısından yeterliliği olmayan Çin malı filika sorumlu tutulmuştu. Tersane ve firma yetkililerinin de aralarında bulunduğu 5 kişinin tali kusurlu olarak "görevi ihmal ve ölüme sebebiyet vermek" suçunu işledikleri ifade edilmişti.

Dosyanın Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesi sırasında 'kayıp' olma olayının ardından 15 aylık geçikmeyle görülen 15'nci duruşma Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Tek şikayetçi filikadan şans eseri kurtulan ancak basınçtan kalp kapakçıkları işlevini yitirip ameliyat olan Sefer Karaca'nın kaldığı davada İTÜ'den seçilen iş güvenliği, iş sağlığı konusunda uzman makine mühendisi ve gemi inşa mühendislerinden oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı ikinci rapor okundu. Asli kusurun 'normal şartlar altın hiçbir şekilde kırılmaması ve hangi şartta düşerse düşsün içindekilerin sağ kalması' gereken filikanın üreticisi olan BV Çin Ofisi ile bağlı olduğu BV Paris Merkez Ofisi yetkililerine verildi. Ancak raporda kazadan sonra kurtarma faaliyetini gereği gibi organize edemedikleri gerekçesiyle Gisan Tersane Mühendisleri de asli kusurlu sayıldı.

TERSANE MÜHENDİSLERİNİN KUSURLU OLMASI HUKUKA AYKIRI


Gisan Tersanesi'nin kurtarma aşamasında organize olamamasından dolayı kusurlu bulunmasının hukuka aykırı olduğunu, kusurun tamamen Çin malı filikada olması gerektiğini savunan Avukat Abdülkadir Yalbuz, "Ölüm kusuru başkadır. Kurtarma eksikliği başkadır. Kurtarmada geç kalınması iddası ancak tali kusur olabilir. Çünkü ölüme sebebiyet veren asıl husus değildir. Kaldı ki kurtarma motoru gelebilecek en kısa sürede gelmiştir. İşçiler suyun filikaya dolması anında ciğerlere giren basınçlı su ile boğularak ölüştür. İkinci bilirkişi heyeti keşif yapmadığından ve adli tıp raporunu gerekli şekilde incelemediğinden bu hataya düşülmüştür" dedi.
Editör: TE Bilişim