Antalya’nın Kaş ilçesindeki sivil toplum kuruluşları, İnceboğaz mevkiindeki yunus parkına karşı yürüttükleri kampanyanın bir parçası olarak, bölgedeki okullarda eğitim seminerleri veriyor ve ücretsiz yunus gözlem turları düzenliyor.

Öğrencilerin severek katıldığı ve ilgiyle takip ettiği eğitimlerde, yunusların gösteri havuzlarına değil, doğal yaşam ortamları denizlere ait olduğuna dair çocukları bilinçlendirmek hedefleniyor.

Türkiye’de yaptığı proje ve eylemlerle tutsak yunusların özgürlüklerine kavuşması için çalışan Yunuslara Özgürlük Platformu, Kaş Sualtı Derneği, Kaş Turizm Derneği, Kaş Çevre Platformu bu kez Kaş'taki okul çocuklarına yönelik farkındalık yaratmak için bir araya geldi. Doğaya ve doğal yaşama duyulan saygının ilk adım olarak okullarda başlayacağına inan gönüllüler ilköğretim öğrencilerine yönelik bir dizi seminer düzenledi.

Deniz memelilerine, özellikle de yunuslara odaklanan eğitimler, farklı yaş gruplarındaki çocuklar için özel olarak hazırlandı ve Kaş'taki üç lise ile iki ilkokulda düzenlendi. Eğitimlerde, esaret altındaki yaşam koşullarıyla doğal yaşam ortamlarındaki yaşam koşulları fotoğraflar ve videolar eşliğinde anlatıldı.

Yunusları denizde izlemek gerek

Seminerler, çocukları ve gençleri, dürbünlerini alıp ücretsiz “yunus gözlem turlarına” katılmaya davet ederek son buldu. Bu ücretsiz turların amacı, yeni nesilleri bilet satın alarak yapay gösterilere ve yanlış bir sevgi anlayışına değil, canlıları, özellikle de yunusları, doğada zaman geçirerek, doğal yaşam ortamlarında gözlemlemeye teşvik etmek.

Ücretsiz gözlem turlarına davet

Kaş çevresindeki diğer okullar da, yaz aylarında dalış tekneleriyle gerçekleştirilecek olan ücretsiz gözlem turlarına davet edilecek. Seminerler ise, gözleme çıkmadan önce bu kez teknede gerçekleştirilecek. Temmuz ayında ise, seminerlerde ve gözlem turlarında çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi Kaş'ta düzenlenecek.

Bir sonraki adım ne olmalı?

Türkiye'de sayıları 10 adet olan yunus parklarının tamamı, Türkiye'nin de altına imza attığı uluslararası sözleşmelere aykırı. Yunusların yakalanması ve alıkonması aynı zamanda Türkiye'nin iç mevzuatında yer alan Hayvanları Koruma Kanunu'na da aykırı. Türkiye'nin dört bir yanındaki sivil toplum kuruluşları, artık ülkede yeni bir yunus parkının açılmaması, bu tesislerin tek tek kapatılması ve geleceğe yönelik türlerin korunmasını amaçlayan ilgili yasal düzenlemelerin yapılması talebiyle uzun süredir çalışmalarını sürdürüyor.

Editör: TE Bilişim