Turmepa, İlk Mobil Oyununu Hazırladı

TURMEPA SANAL ORTAMDA İSTANBUL BOĞAZI’NI TEMİZLEMEYİ ÖĞRETİYOR

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın, “Mavi Kuşak Hareketi – İstanbul Boğazı Projesi” kapsamında çocukların çevre bilincini kazanması amacıyla hazırladığı “Temiz Deniz” mobil oyunu Google Play ve Apple Store’da yerini aldı. Bir sivil toplum kuruluşu tarafından hazırlanan ilk öğretici oyun olma özelliğini taşıyan bu mobil oyun, artık ücretsiz olarak çocukların ve çevreye duyarlı yetişkinlerin hizmetinde. Mitsui & Co., Ltd’nin desteğiyle hazırlanan oyun ile çocukların hem eğlendirilmesi, hem de çocuklara çevre bilincinin kazandırılması amaçlanıyor. Sanal ortamda oynanan ilk gerçek oyun:

DENİZLERİ KURTAR VE KAHRAMAN OL!

Oyunun özelliği, gerçeklere dayanması! Oyun sanal ama veriler gerçek! TURMEPA, gerçek verilerden yola çıkarak bu oyunu hazırladı. İlkokul 1.- 4. ve ortaokul 5. – 8. sınıf öğrencileri için hazırlanan oyunda, İstanbul Boğazı’na kıyısı olan 15 noktada deniz ve kıyı temizliği yaptırılıyor. Böylece oyunu oynayanlar, İstanbul Boğazı’nın en çok kirlenen koy ve noktalarını öğrenmiş oluyor, özellikle daha temiz bir çevre konusunda bilinçleniyor. İSTAÇ Deniz Hizmetleri ile Marmara Belediyeler Birliği’nden elde edilen bilgilere dayanarak geliştirilen oyunda, en çok kirlenen bölgeler şöyle belirlendi: Boğaz kıyılarında katı atıkların birikme noktaları rüzgârın yönüne göre değişiklik gösteriyor.

Poyraz’ın hâkim olduğu durumda Üsküdar İskelesi ve Kuleli Askeri Lisesi önünde, Lodos ’un hâkim olduğu esnada, Arnavutköy ve Sarıyer kıyılarında; Karayel’in hakim olduğu durumda ise, Haliç’te bölgesinde katı atıklar birikiyor. En çok kirlenen noktaları temizlemek üzerine kurulu olan oyun oynama esnasında ayrıca, ekosistemimize zarar veren atıkların suda yok olma süreleriyle ilgili de bilgi veriliyor. “Temiz Deniz” mobil oyunu Android ve IOS tabanlı tüm akıllı telefon ve tabletlere ücretsiz yüklenebiliyor.

Bu oyun, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Market’te de yerini alacak. Mobil uygulaması İmpak Eğitim Bilişim tarafından geliştirilen oyunun tasarım ve hikayesini Buneabi hazırladı. Oyun Nasıl Oynanıyor? Oyunda, İstanbul Boğazı’na kıyısı olan15 noktada deniz ve kıyı temizliği yapılıyor.

Denize düşen ve yok olma süreleri 15 yıldan fazla olan atıklar sağdaki sepete, 15 yıldan az olanlar soldaki sepete doğru fırlatılarak deniz temizleniyor. Çocukların, atıkların suda yok olma sürelerini öğrenip, buna göre ayrıştırarak deniz temizliği yapması sağlanıyor. Kolay, orta ve zor seviyeden oluşan oyunda, 9 katı atık ve 1 adet top şeklinde yağ atık bulunuyor.

Gerçekleştirilen her kıyı temizliğinin ardından oyuncular www.facebook.com/DenizTemizDernegi ve www.twitter.com/DenizTemizDernegi hesaplarında aldıkları puanları paylaşabiliyor.

mobill

Editör: TE Bilişim