Türksat 4B interneti ucuzlatacak

ANKARA (AA) - ARİFE YILDIZ ÜNAL - Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden bu gece fırlatılacak Türksat 4B uydusu sayesinde daha uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türksat 4B, bu gece Türkiye saati ile 23.40'ta Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılacak. Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra uydu, fırlatıcı roketten tamamen ayrılarak yörüngesine yerleşecek.

Türksat 4B'nin yörüngeye yerleştirme sürecinde Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada'daki uydu istasyonları kullanılacak.

- İlk sinyal 9 saat sonra

Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydu, "50 derece doğu" boylamına yerleştirilecek.

Kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonuna devredilecek uydu, buradan gönderilecek komutlarla 48 gün boyunca performans testlerine tabi tutulacak.

Türksat 4B uydusu sayesinde Ka band ile uydudan daha uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak. 

Toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesine sahip olacak Türksat 4B uydusunun, 792 Mhz Ka frekans band kapasitesinin televizyon kanallarının canlı yayın geçişlerinde yaygın olarak kullanılması hedefleniyor.

Aralık ayında ticari faaliyetlere başlaması planlanan 4B uydusunun operasyonel manevra ömrünün 30 yıldan fazla olması planlanıyor.

Uydu, askeri haberleşme ihtiyaçları için de kullanılabilecek.

Türk mühendislerin de üretim sürecinde bulunduğu Türksat 4B uydusu, karasal alt yapı üzerinden internet götürülemeyen bölgelerin yanı sıra komşu ülkelere de uydu aracılığıyla ucuz geniş bant internet servisi sağlayacak.

Yaklaşık 5 ton ağırlığa sahip olacak uydunun kapsama alanında Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Afrika'nın tamamı olacak.

Editör: TE Bilişim