Türkmenistan’ın En Büyük Limanı İçin Geri Sayım Başladı

Türkmenistan’da Türkmenbaşı Uluslararası Liman Projesi’nin yapımına start verildi.

Projeyi Çalık Holding’e bağlı Gap İnşaat yerine getiriyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından yapımına onay çıkan projenin maliyeti 1,5 milyar doları bulacak. Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın batısındaki Türkmenbaşı kentini ziyaret ederek, Uluslararası Liman Projesi’nin inşaatına onay verdi. Hazar’ın kıyısındaki Serdar Oteli’nde Berdimuhamedov, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile görüştü.

Çalık’tan liman projesi hakkında bilgi alan Berdimuhamedov daha sonra Türkmenistan’ın en büyük limanı olacak projenin maketlerini inceledi. Ardından Berdimuhamedov ve resmi heyet, limanın yapılacağı deniz kıyısında incelemelerde bulundu. Berdimuhamedov, limanın inşa edileceği denizin kıyı sularında çeşitli derinliklerden toprak örneklerini inceledi. Türkmen lider, limanın yapılacağı alanı inceledikten sonra Türkmenistan Denizcilik Bakanlığı’na Çalık Holding’e bağlı Gap İnşaat ile deniz limanın inşaatına ilişkin sözleşme imzalamaya yetki veren karara imza attı. Türk şirketi tarafından inşa edilecek liman, Avrupa ve Asya'nın lojistik üssü olacak. 2017 yılında teslim edilmesi beklenen Hazar Denizi kıyısındaki Avaza bölgesini bir lojistik üssü ve turizm merkezi haline dönüştürecek projenin toplam saha oturum alanı 1 milyon 209 bin 400 metrekare olacak

Türkmenistan’ın kalkınmasına önemli bir katkı sağlayacak olan bu büyük proje, feribot ve yolcu terminali, konteyner terminali, genel kargo limanı, dökme yük limanı, gemi yapım ve onarım tersanesi inşasını ayrıca var olan Ro-Ro ve polipropilen terminallerinin de genişletilmesini kapsıyor. 133 bin 830 metrekare kapalı alana sahip olacak projenin toplam rıhtım uzunluğu 3 bin 600 metre, toplam tren hatları uzunluğu ise 5 bin 300 metre olacak. Projenin, tesislerde toplamda 2 bin 350 kişiye iş imkanı sağlayacak. Yeşil Liman (Green Port) standartına uygun olarak planlanan projede Hazar Denizi’deki deniz canlılarının ve ekolojinin korunması için de her terminalde biyolojik arıtma tesisleri bulunacak. Bu arada, limanın temeli Ağustos 2013’de Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla atılmıştı.

Editör: TE Bilişim