Türkler Fransa Seferine Hazırlanıyor
  
Birçok ülkeyi geride bırakıp İtalyanlarla yarışan Türk tersaneciler, Cannes ve Monaco'da düzenlenecek fuarlara hazırlanıyor. Büyüklükleri ve tasarımlarıyla dikkat çeken yatların bir kısmı müşteri arayacak bir kısmı da yeni sahiplerine teslim edilmeden önce Akdeniz koylarında arz-ı endam edecek.

Her sektörün yeni ürünlerini tanıtıp rakiplerinin neler yaptığını gördüğü fuarlar heyecanla beklenir. Denizciler de dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen 'boat show'larda bir araya geliyor ancak bu etkinliklerin en önemlileri kuşkusuz Cannes ve Monaco'da yapılanlar... Her yıl eylül ayında yapılan bu fuarlar denizciler için bir arena özelliği de taşıyor.

Birkaç yıl öncesine kadar yalnızca yatını, teknesini değiştirmek isteyenlerin ve yabancı üreticilerin Türkiye distribütörlerinin ziyaret ettiği etkinlikler olarak ülke gündeminde pek de yer bulmayan 'boat show'ların artık önemli oyuncuları arasına girdi Türkiye.

Her geçen gün yat üreten şirket sayısı artıyor, kalite artıyor ve yerli üreticiler Avrupalı rakiplerini kıskandıracak nitelikte teknelere, botlara imza atıyor. Türk tekne üreticileri şimdi de eylül ayında Cannes ve Monaco'da düzenlenecek fuarlara çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

SHAKIRA MYSTIC'İ TANITACAK
 

Özellikle Antalya Serbest Bölgesi'nde üretim yapan üreticiler birbiri ardına yeni teknelerini suya indirmeye başladı. Bu şirketlerden biri CMB Yatçılık. Şu ana kadar Avrupa'da üretilmiş en büyük kompozit tekneye imza atan CMB Yatçılık fuarda şov yapmaya hazırlanıyor. Mystic adlı tekneyi bir süre önce denize indiren şirket, Shakira ile görüşmelerini sürdürüyor. Anlaşma sağlanırsa teknenin tanıtımını dünyaca ünlü şarkıcı yapacak. Teknenin satış görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen CMB Yatçılık'ın sabihi Hüseyin Başaran, 46 metre uzunluğundaki teknenin satışı için Cannes'da dünyaca ünlü isimlerle görüşeceklerini, randevuların ayarlandığını söyledi.

Lambaları özel yapım Swarovski kaplamalı, kapı kolları altın, mobilyaları ise pırlanta işlemeli olan bu ultra lüks yatta sinema ve spor salonu, masaj odası, sauna gibi hayatın keyfini çıkarmaya yardımcı olacak tüm hizmetler var. Teknede 8 mürettebat ve kaptanların yanı sıra 12 kişi geceleyebiliyor. Bu kadar özel bir teknenin tasarımında doğal olarak dünyaca ünlü şirketler çalışmış. Dış dizaynı Diana Yacht Design Hollanda, iç dizaynı Alman Schnaase Design imzasını taşıyor. Mystic'in satış fiyatı konusunda doğal olarak net bir rakam telaffuz edilmiyor ama 20-25 milyon euro arasında alıcı bulacağı tahmin ediliyor.

CMB Yatçılık, şimdi ikinci bir rekora hazırlanıyor. Mystic'ten bir metre daha uzun Mina adlı teknenin kabuk çalışmalarına başlanmış. Başaran, dünyadaki en büyük kompozit teknenin 50 metre olduğunu, hedeflerinin bu uzunluğu geçmek olduğunu söylüyor.

PERİ DENİZ, HIZI SEVİYOR
Bu ay denize inen ve Cannes'da görücüye çıkacak olan bir başka tekne ise Peri Deniz'den... Mitsi adlı bu yeni 'prenses' 29 metrelik boyuyla Cannes'da çok can yakacak. Ancak teknenin 4 milyon euroya bir İngiliz'e satıldığı konuşuluyor, zaten yatta da İngiliz bayrağı dikkat çekiyor. Yat sektörünün tanınmış isimlerinden Bill Dixon ve High Modulus'un imzasını taşıyan Mitsi'nin iç ve dış tasarımı Scaro Design'a ait.
İki ayrı salon, oturma bölümü, yemek salonu, geniş güvertesi ve mutfağı ile ev konforu sunan Mitsi'de kullanılan malzemeler de fiyatıyla uyumlu!

Boğaz'da Sinema Keyfi
İstanbul Deniz Otobüsleri, bu yıl keyifli bir etkinliğe imza atıyor. Kısaca özetleyeyim; İDO facebook'ta her gün bir soru yayınlıyor, bu sorulara doğru yanıt verenler Şehir Hatları Vapuru'nda film izleme şansı yakalıyor. Temmuz ayında başlayan ve ilgi gören etkinliğin son ayağı cumartesi günü yapıldı. 'Vapurda Açık Hava Sinema Keyfi'nin talihlileri 'Karagöz Hacivat Neden Öldürüldü?' adlı filmi yönetmeni Ezel Akay ile birlikte izledi. İDO bu etkinlik için Barış Manço vapurunu ayırmış, vapurun üst katındaki sıralar sökülerek yerlerine rahat minderler konulmuş. Dondurma, patlamış mısır, soğuk içecekler servis ediliyor.

25 yat denize inecek
Türkiye'de yat yapımının merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Antalya Serbest Bölgesi de fuarda yer alacak. Serbest Bölge'nin genel müdürü Zeki Gürses, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada 'Sezon boyunca yurtdışından çok sayıda ziyaretçi ağırladık; kimi yatırım için geldi kimi alım için. Şu anda çok özel yatlar yapıyor, yılsonuna kadar 25 civarında yat denize indirilecek. Yılbaşından bugüne kadar denize 12 mega yat sahiplerine teslim edildi' demişti. Gürses, özellikle mega yatlara talep olduğunu, bu nedenle bölgede üretim için gerekli olan yüzer havuzlar yapacaklarını da söyledi.

İNGİLİZ İŞADAMINA TEKNE
Cannes'da gövde gösterisi yapacak olan üreticilerden biri de Sunrise. Antalyalı şirket, kısa bir süre önce 45 metrelik 'Sunrise 45'i denize indirdi. 25 milyon dolarlık tekne Cannes'a doğru yol alıyor, yeni sahibiyle buluşacak. Sunrise Tersane Müdürü Özgür Çiğdem, 'Önce Cannes, 22 Eylül'de de Monaco'daki fuarlara katılacağız. Bu fuarlar çok önemli, hem müşteri bulma, yeni insanlarla tanışma ve rakipleri değerlendirmek açısından büyük faydası var. Bu fuarda krizin bitip bitmediğini göreceğiz. Son zamanlarda olumlu sinyaller alıyoruz, ziyaretler artıyor. Fuarda da Sunrise 45'i satmayı ve yeni siparişler almayı hedefliyoruz' diyor.  Şirket, olumlu sinyalleri değerlendirerek iki tekne daha yapmaya başlamış. Bunlardan biri Sunrise 45'in bir benzeri, sadece iç tasarımında farklılıklar olacak, fuarda 16.5 milyon euroluk bu tekne için fuarda görüşmeler yapılacak. Sunrise'ın üzerinde çalıştığı daha büyük tekne ise 61 metre. Bu teknenin ünlü bir İngiliz işadamının siparişi olduğunu söyleyen Çiğdem, 'Aralıkta kızağa koymayı planlıyoruz. 2014 yılında da denize indireceğiz, Doğu Akdeniz bölgesinin en büyük yatı olacak' diyor. Esin GEDİK

 

Editör: TE Bilişim