Türkiye'den hastalıklı ineklerle Beyrut'a giden Zaher V adlı gemide bulunan 350 inekten 250 adeti  Beyrut'a giderken yolda öldü.

Halen 100 civarında inek bulunduğu tahmin edilen Zag-her V adlı Lübnan bayraklı canlı hayvan taşıyıcı gemi, Beyrut Limanı açıklarında demirde bulunuyor. 

Bir Lübnan şirketine ait olan gemi, Uruguay'dan Türkiye'ye 3500 adet inek getirmişti. Türk yetkililer, ineklerden 350 tanesinin gemiden inmesine izin vermeyince, inekler gemide kaldı.

Lübnan Tarım Bakanlığından bir ekip, gemideki ineklerde inceleme yaptı. Yapılan açıklamaya göre ineklerde çeşitli deri ve eklem hastalıkları bulkunduğu belirtildi, ancak belirli bir hastalık adı telaffuz edilmedi. 

Hastaluklı inekler konusu Lübnan'da iktidarla muhalefet arasında da sert tartışmalara sebep oldu. Tarım Bakanı Hajj Hasan, geminin armatörü olan şirketi korumakla suçlanıyor. 

Bu arada, eğer gemideki 100 inekten ölenler olursa denize atılmaları ihtimali de endişe yaratıyor. Her ne kadar hayvan leşlerinin denize atılması konusunda bir yasak yok ise de, karadan en az 12 mil açıkta denize atılmaları gerekiyor.

Animal Lebanon Yöneticisi Jason Mier ise hastalıklı hayvanların gereken tedaviyi görüp görmediklerinden endişe ettiklerini açıkladı. 

Türkiye açısından önemli olan konu: 3150 adet ineği biz mi yedik?

Geminin Türkiye'ye getirdiği 3500 adet inekten 350 adetinin geri çevrilmesi ve bunların da Türkiye'den Lübnan'a giderken yolda ölmesi; ineklerin hastalığının ne olduğu sorusunun sorulmasına yol açtı.

Bir diğer soru, Türkiye'ye alınan 3150 ineğe de hastalığın bulaşıp bulaşmadığı. Bu ineklerin tüketilip tüketilmediği.

Bu soruların cevap bulması için gemideki ineklerin neden öldüğü konusunun mutlaka aydınlatılması gerekiyor.

 

 

 

Editör: TE Bilişim