Türkiye'de deniz akvaryumları, doğa tarihi müzeleri, botanik ve hayvanat bahçeleri gibi çevreyi daha iyi anlamaya ve yorumlamaya yönelik buluşma mekânları çok az. Bu yapıların kurulup yaygınlaştırılmasına büyük gereksinim duyuluyor. ÇOMÜ'nün kurduğu Piri Reis Deniz Müzesi, 700 km. deniz kıyısı olan Çanakkale'de önemli bir eksikliği gideriyor.

Piri Reis Deniz Müzesi, denize ilgi duyan bütün çevrelerin katılımları ile giderek zenginleşip kısa sürede ülkede örnek bir bilimsel referans merkezi haline geldi. Adını ünlü denizci Piri Reis'ten alan müze, denizlerle ilgili doğal ve kültürel değerleri tanıtmak, denizlerin korunmasına yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine katkıda bulunmak, toplumsal ilgi ve hassasiyeti geliştirmek amacıyla kuruldu. Müzenin özel koleksiyonlar kısmında, Piri Reis'in muhteşem eseri Kitab-ı Bahriye'nin bir bölümü ve deniz haritaları da bulunuyor.

Deniz canlıları ile ilgili olarak da müzede farklı tarihlerde Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de yakalanmış 200'den fazla kemikli ve kıkırdaklı balık ile su omurgasızları adı altında toplanan kafadanbacaklılar ve kabuklular yer alıyor. Ayrıca balıkçılıkta önemi olan çeşitli av araç gereçleri, kullanım alanları ile birlikte sergileniyor. Bunların yanısıra su ürünlerinde gerek bilimsel gerekse ekonomik değeri olan deniz alglerine ait herbaryum koleksiyonu, nesli tükenmekte olan türlerden deniz kaplumbağası (caretta caretta) ve Akdeniz foku (monachus monachus) da sergileniyor.

ÇOMÜ Piri Reis Deniz Müzesi, her yıl bine yakın ziyaretçi ağırlıyor. Su Ürünleri Fakültesi akademisyenleri tarafından yapılan sunumla sergilenen binlerce örneğin ziyaretçilere tanıtıldığı müze, hafta içi her gün 08.00-17.00 saatleri arasında açık.

Editör: TE Bilişim