Sinop Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi'nin bilimsel çalışmalarında kullanılmak üzere Türkeli İlçesi'nde özel bir tersanede araştırma gemisi yaptırdı.

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Recep Bircan, Su Ürünleri Fakültesi'nin bilimsel çalışmalarında kullanılmak üzere Türkeli İlçesi'nde özel bir tersanede araştırma gemisi yaptırdıklarını söyledi. Prof.Dr. Bircan, 2.5 milyon TL'ye mal olacak geminin Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve projelendirilen ilk yerli araştırma gemisi olacağını belirtti. 

Sinop Ünversitesi tarafından ulusal ve uluslararası sularda bilimsel araştırma yapılmasını sağlamak amacıyla geçen yıl Eylül ayında araştırma gemisi yapımına başlandı. Türkeli İlçesi'ndeki özel bir tersanede yapımı devam eden geminin 22 metre uzunluğunda, 135 gros ton hacminde, 7.5 metre genişliğinde olacağı belirtildi. Geminin iç donanımı ile birlikte toplam 2.5 milyon TL'ye mal olacağını dile getiren Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, geminin Su Ürünleri Fakültesi'nin bilimsel çalışmalarında kullanılacağını ifade etti. 

Amaçlarının öğretim üyelerinin daha rahat şartlarda ve daha geniş kapsamlı bilimsel çalışma yapmasını sağlamak olduğunu belirten Prof. Dr. Bircan, "Üniversitemize ait 12 metre uzununluğunda ağaç malzemeden yapılmış bir gemimiz vardı. Ancak bu gemi araştırma çalışmaları için yetersiz kalıyordu. Öğretim üyelerimiz mevcut gemi ile en fazla 3-4 saat denizde kalıp geri dönmek zorunda kalıyorlardı. Biz de bu problemi çözmek için bir proje hazırladık. Hazırladığımız proje Devlet Planlama Teşkilatı (Dpt) tarafından kabul edilip desteklendi. Geminin maliyeti Dpt tarafından karşılandı" dedi. 

Gemide 3 personel, 13 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 16 kişinin bulunabileceğini belirten Prof. Dr. Bircan, "Gemi bir hafta denizde kalma kapasitesine sahip. Öğretim üyelerimiz 1 hafta karaya çıkmadan ulusal ve uluslararası sularda araştırma yapabilecekler. Geminin içerisinde suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin ölçümü, balık avlanma stoklarının belirlenmesi gibi bir çok çalışmanın yapılabileceği iki labaratuvar, soğuk hava deposu ve çeşitli cihazlar bulunacak" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim