Türkiye'nin ilk elektrikli teknesi!

Türkiye'nin ilk elektrikli teknesi denize indirildi 

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi tarafından yapılan, dünyanın ilk güneş enerjili, elektrikli ve CPP'li (controlled pitched propeller) teknesi “Yeşil Eylül”, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında İzmir'de Pasaport İskelesi’nden denize indirildi.

Tekne, DEÜ tarafından yürütülen ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından finanse edilerek tamamlanan Entegre Yenilenebilir Enerji Sistemlerinin İmal Edilmesi ve Ulaşım Taşıtlarında projesi kapsamında tamamlandı. Yeşil Eylül, kanat açısı değiştirilebilir pervane özelliğiyle Türkiye'nin ilk elektrikli teknesi olma özelliğini taşıyor.

Törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İZKA projesi kapsamında elektrikli araba DEMOBİL’den sonra Yeşil Eylül’ün tamamlandığını belirterek, “Yenilenebilir enerjiyle çalışan DEMOBİL ve Yeşil Eylül, dünya barışına katkı sağlayacaktır. Petrol nedeniyle Ortadoğu’daki durum ortadadır. Bu nedenle yenilenebilir enerjiyi çok önemsiyorum. Çok gururluyum.” dedi.

İZKA tarafından desteklenen proje. 861 bin liraya mal oldu. Proje kapsamında fotovoltaik hücre üretilmesinin yanında DEMOBİL ve Yeşil Eylül şarj istasyonları yapıldı. 

Editör: TE Bilişim