SİNOP SAMURAYI

Sinop’ta kurulacak Türkiye’nin ikinci nükleer santrali için hükümetlerarası imza dün atıldı. 22 milyar dolarlık santralin ilk bölümü 2023’e yetiştirilecek. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, üçüncü santral için “Türk mühendisleri” adres gösterdiMersin Akkuyu’nun ardından Sinop’a yapılacak 22 milyar dolarlık 2. nükleer santral için resmi imzalar dün atıldı. Toplam 22 milyar dolarlık projenin ilk ünitesinin 2023 yılında, son ünitesinin de 2028’de devreye girmesi bekleniyor.

Sinop nükleer santrali projesi için hükümetlerarası anlaşma, Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından imzalandı. Başbakan Erdoğan, Sinop’ta nükleer enerji santrali kurulması için bir adım attıklarını belirterek, “İkinci nükleer enerji santraliyle birlikte bir başka adımı daha atıyoruz. O da üçüncü nükleer santral. Bu, Türk mühendislik tecrübesinin, deneyiminin aynı zamanda ekonomik girişiminin de adımı olacak” dedi.

Uçağa binmeyecek miyiz?  

Erdoğan, Japonya’daki Fukuşima olayından sonra nükleer santral adımını atarken “Japon teknolojisi şöyledir, böyledir” diyenler olduğunu hatırlatarak, “Biz, nükleer enerji noktasında olumsuz yaklaşımlara karşı o dönemde Rusya ile bu adımı attık. Benim onlara şöyle bir sözüm de oldu: ‘Yani uçak düşecek, düşebilir diye uçağa binmeyecek miyiz, veya araç trafik kazası yapacak diye araca binmeyecek miyiz?’ dedim” ifadesini kullandı.

Nükleer enerjide en ileri teknolojiler kullanılarak yatırımların yapıldığını, milyonda bir de olsa kaza payının olabileceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, “Enerjideki çeşitliliği artırma noktasında buna ihtiyacımız olduğuna göre, kalkınan bir ülke olduğumuz bir dönemde, enerji kullanımı ne kadar artarsa bu medeniyetin bir ifadesidir. Bunu teyit etmek için bu adımı atıyoruz ve ısrarla bu anlaşmayı bizzat Japonya’nın kendisiyle yapıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim