Türkiye’den Libya’ya çifte nota

LİBYA’da darbe girişiminde bulunan ve eski Başbakan Ali Zeydan dahil çok sayıda siyasetçi ve üst düzey askerin destek verdiği emekli Tuğgeneral Halife Hafter’in, Türk ve Katar vatandaşlarına ülkenin doğusundan ayrılmaları için önceki gün 48 saat süre vermesi, Ankara’da endişe ve rahatsızlık yarattı.

Dışişleri Bakanlığı, bu tehdit üzerine Ankara ve Trablus’ta eşzamanlı girişimlerde bulunarak, Libya yönetimini uyardı. Özellikle Bingazi’de yayınlanan yerel gazetelerde Türkiye’nin Libya’daki temsilcilikleri ile vatandaşlarını hedef gösteren haberlere yer verilmesine dikkat çeken diplomatik kaynaklar, şu bilgiyi verdiler:

PERSONEL TRABLUS’TA

“Libya yönetimine bunun kabul edilemez olduğunu açık bir şekilde bildirdik. Bu kapsamda Türkiye temsilcilikleri ile vatandaşlarımızın güvenliğinden Libya makamlarının sorumlu olduğunu bir kez daha kendilerine ilettik. Bingazi Başkonsolosluğu’nun faaliyetlerini bir süre askıya almıştık. Daha sonra açarak çekirdek kadro bıraktık. Ancak tehditler artınca yeniden faaliyetlerini durdurarak, personeli de Trablus’a kaydırdık. Şu anda birkaç yüz vatandaşımız tehdit bölgesinde bulunuyor. Kalan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından tehditleri ciddiye almak durumundayız. Bu vatandaşların tahliye edilmesi için THY ile görüşülüyor.”

‘TÜRKLER CASUS’ İDDİASI

Hafter’e bağlı grupların sözcüsü Albay Muhammed el-Hicazi özel Et-Tedamun ajansına yaptığı açıklamada, “Doğudaki Emsa’ad Sınır Kapısı’ndan batıdaki Sirte şehrine kadar uzanan bölgede yaşayan Türk ve Katar vatandaşlarının 48 saat içinde bulundukları yeri terk etmesi gerekiyor” açıklaması yapmıştı. Hicazi, Katar ve Türkiye uyruklu kişilerin istihbarat faaliyetlerinde bulunduklarını iddia emişti.

Editör: TE Bilişim