AFP'ye konuşan NATO sözcüsü Türkiye'nin Libya'ya 4 fırkateyn, 1 yardımcı gemi ve 1 denizaltı göndereceğini söyledi.

Sözcü General Pierre St-Amand, düzenlediği basın toplantısında silah ambargosunu denetlemek için Libya açıklarındaki deniz operasyonuna altı ülkeden toplam 16 savaş gemisi ve denizaltının katılacağını bildirdi. Devriye filolarının görevinin Akdeniz üzerinden Libya'ya silah girişini önlemek olduğu ifade edildi.

Bugün sabah saatlerinde ise bir NATO yetkilisinden yapılan açıklamada NATO'ya ait filoların Birleşmiş Milletler’in kararı doğrultusunda silah ambargosunu uygulamak için Libya kıyılarında devriye turlarına başlayacağı belirtildi. Associated Press ajansının haberine göre adının açıklanmasını istemeyen diplomat, deniz devriye operasyonunun NATO’nun İtalya’nın Napoli şehrinde bulunan operasyonel merkezinden yürütüleceğini söyledi.

Deniz operasyonunun müttefiklerin dün üzerinde anlaştıkları plan doğrultusunda gerçekleştirilmesi bekleniyor. Operasyon kapsamında iki NATO deniz filosunun Akdeniz’de devriye görevi yapması öngörülüyor.

Filolar iki fırkateyn, altı mayın tarama gemisi ve bir tedarik gemisinden oluşuyor.

NATO'NUN ROLÜ İÇİN FORMÜL BELİRLENDİ

NATO'nun Libya operasyonunda oynayacağı rolle ilgili yapı üzerinde de uzun görüşmelerin ardından dün uzlaşma sağlandı.   

NATO'nun süreçteki rolünün hafifletilmesini isteyen Fransa ile NATO'nun uçuş yasağının uygulanmasında rol üstlenmesine karşı çıkan Türkiye'nin itirazlarının etrafından dolanan bir formül ortaya çıktı.

Plana göre, operasyonda NATO'nun askeri donanımı kullanılacak ancak siyasi kararlar Arap ülkelerini de içerecek şekilde uluslararası koalisyona üye ülkeler tarafından alınacak.

Fransa hükümet sözcüsü François Baroin'ın bugün yaptığı açıklamada da NATO'nun Libya operasyonlarında "teknik rol" oynayacağı belirtildi.

CLINTON: DEVİR BİRKAÇ GÜN İÇİNDE

ABD Dışişleri Bakanı Clinton dün akşam katıldığı bir televizyon programında, ABD’nin Libya operasyonunun komutasını birkaç gün içinde bir başka ülkeye devredebileceğini açıkladı.

Bakan Clinton, “Birkaç gün içinde bu iş halledilecek. Cumartesi mi yoksa bir başka gün mü olacağını komutanlarımızın yanı sıra müttefiklerimiz ve ortaklarımızın yapacağı değerlendirmeler belirleyecek” dedi.

Clinton, liderliği kimin üstleneceği konusundaki detayların henüz netleşmediğini ancak NATO’nun ön saflarda olacağını belirtti.

Editör: TE Bilişim