Türkiye’den KKTC’ye su taşıyacak “asrın projesi”nde ilk tören Cumartesi günü

Türkiye'den KKTC’ye su temin edilmesini öngören ve "asrın projesi" olarak adlandırılan projenin Anamur ayağındaki açılış, Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle yapılacak.

Dragos çayı üzerine yapılan Alaköprü barajındaki törene Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deniz altından askılı boru sistemiyle Ada’ya gidecek suyun vanasını açacak. Törene KKTC'den de üst düzey katılım bekleniyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Mersin, Alaköprü Barajı'nda toplanan su ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını belirterek, "Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılacak ve KKTC'nin istifadesine sunulacak. Deniz altına döşenen boru hattından ilk su geçtiğimiz günlerde KKTC'ye ulaştı. Projenin açılışını ise 17 Ekim'de Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın iştirak edeceği merasimle yapacağız" dedi.

4 YILDA TAMAMLANDI

Türkiye’den Kıbrıs’a boru hatlarıyla su getirilmesi projesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında Mersin’in Dragos çayı üzerine Alaköprü barajının temel atma töreniyle başladı. 1.6 milyar liraya mal olan projede, Türkiye ile KKTC arasına 80 kilometrelik askılı boru sistemi kuruldu. Borular, denizin 250 metre altından şamandıralar ile bağlandı ve ilk su geçen ay Ada’ya ulaştı. Boruların içindeki tuzlu deniz suyunun boşaltma işlemi de geçen hafta tamamlandı. Türkiye’den gelen su arıtma tesisinden geçtikten sonra Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yaptığı KKTC tarafındaki Geçitköy barajına boşaltılmaya başladı.

KKTC’DE AYRI TÖREN

Projenin Türkiye ayağındaki törenin ardından KKTC’de de ayrı bir tören düzenlenecek. Ağustos ayında son boru montajı için Ada’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 28 Ekim’de suyun başkent Lefkoşa’ya ulaşacağını ve ardından törenin yapılacağın duyurmuştu.

Editör: TE Bilişim