Türkiye'den Gürcistan'a "Gemileri Bırak" Çağrısı

Abhaz Apsnypress ajansının TRT'ye dayanarak verdiği habere göre; Türk makamları Gürcistan'a tutukladığı 5 Türk gemisini serbest bırakması için çağrıda bulundu.

Habere göre, konu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in Gürcistan parlamento başkanı David Bakradze'yi kabulü sırasında gündeme geldi.

Görüşmede, Bakradze'ye "Türkiye'nin gemileri bir an önce serbest bırakılmasını umduğu" iletildi. Bakradze'nin görüşmede, Gürcistan tarafının durumun kabul edilebilir bir çözüme kavuşturulmasına hazır olduğunu söylediği belirtildi.

Ajansın haberine göre, 2009 yılında Gürcistan, Abhazya'ya yük taşıyan Türk gemilerini sık sık tutuklama yöntemini uyguladı. Gürcistan kanunlarına göre, Abhazya karasuları ve limanları "uluslararası seyrekapalı bölge" sayılıyor. Daha önceleri, bu kanunu ihlal eden gemiler para cezasını ödedikten sonra serbest bırakılıyorlardı. Ancak 2009 yılında özellikle Buket ve Densa Demet tankerlerine el konulmasında görüldüğü gibi gemiler müsadere edilmeye başlandı.

Türkiye, henüz resmen Abhazya'nın bağımsızlığını tanımış değil. Ancak yakıt da dahil olmak üzere Türk malları, Gürcistan'ın muhalefetine rağmen  Abhazya'ya ithal ediliyor. 

Bu fotoğraflar, dünya basınında sadece Denizhaber'de yayınlanmıştı. 2 Eylül 2009 tarihinde sitemizde yayınlanan fotoğraflarda Gürcistan'ın el koyarak Poti limanında sıraya dizdiği Türk gemileri görülüyor:

Editör: TE Bilişim