Türkiye'de Tsunami Olur mu?

Kandilli Rasathanesi, Japonya'daki depremin ardından Marmara'da böyle bir deprem ve tsunami olma olasılığını değerlendirdi.

Japonya’da yaşanan büyük deprem ve tsunami felaketi, "Türkiye’de bu büyüklükte bir deprem olabilir mi? Olası bir depremde böylesine bir tsunami yaşanabilir mi?" sorularını akıllara getirdi.
Cevap Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden geldi...

Rasathane yetkilileri, Marmara veya Türkiye’nin herhangi bir yerinde böyle büyük bir tsunami olmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde Japonya’da yaşanan depreme ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi.

"Japonya ile Türkiye’nin Mukayese Edilmesi Doğru Değil"

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doçent Nurcan Özel, Japonya’da meydana gelen mega depremin Türkiye’de meydana gelebilecek bir depremle mukayese edilmesinin doğru olmadığının altını çizdi.

Özel, Türkiye’nin hiçbir bakımdan Japonyayla benzerlik göstermediğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Japonya’daki deprem oluş mekanizmaları Türkiye’den farklı. Depremler birbirlerini etkiliyor olabilirler ancak bizim üzerinde bulunduğumuz deprem kuşağı farklı. Depremin kaynaktaki fiziksel özelliklerini öğreneceğiz.

Etkileyici, büyük bir enerji boşalımı oldu. Denizde olması iyi oldu. Karayı bir nebze de olsa rahatlattı.

Türkiye kıyılarında meydana gelmiş 90 yıkıcı tsunami var. Kocaeli depreminde de toprak kayması sonucu deniz dalgalarının 5-6 metreye kadar yükseldiği biliniyor."

"Türkiye’de Böyle Büyük Bir Tsunami Olmaz"

Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat ise, Türkiye’de böyle büyük bir tusinami yaşanmayacağına dikkat çekti.

Kalafat şu bilgileri verdi:

"Bizde bu büyüklükte bir depremin riski yok denecek kadar az ama 8’e varan depremler bizim ülkemizde de oluyor.

Bizim için en önemli şey, bu depremin büyüklüğünden ziyade skala olarak depremin çok büyük, çok şiddetli deprem olduğu, yıkıma ve can kaybına neden olacak nitelikte olması.

Büyük tsunamiler, deniz tabanındaki büyük kırılmalar sonucunda oluşuyor. Fizik olarak böyle bir şeyin Marmara veya Türkiye’nin herhangi bir yerinde olması mümkün değil. Büyük tsunami oluşabilmesi için çok büyük su dalgası ve derinlik gerekiyor."

Editör: TE Bilişim