Hırsızlık yapıp da binmiyoruz ki!  
  
Milyarder işadamı Mansimov, pahalı otolarıyla ilgili dedikodulara sert tepki gösterdi

Milyarder işadamı Mansimov, fazla ilgiden rahatsızlık duyunca pahalı otolarını Bakü ve Londra'ya gönderdiğini; kardeşi Marif, Bugatti alınca da kızdığını söyledi ve "Otomobil tutkum var evet ama ne var bunda. Çalıştım aldım. Aslında Türkiye'nin gurur duyması lazımdı" dedi..

Gemi filosuyla dünyanın ilk büyük 5 şirketi arasında yer alan ve tonajda ise dünyanın en büyüğü olan milyarder Azeri işadamı Mübariz Mansimov'un krize rağmen büyüme planlarını dün bu sayfalarda okudunuz. 125'i kendine ait yaklaşık 270 gemi ile petrol taşımacılığının büyük bir bölümünü kontrol eden Mansimov adeta gücüne güç katmaya devam ediyor. Bugün söyleşiye kaldığımız yerden devam ve ediyoruz. Pahalı otomobilleriyle gündeme gelen Mansimov'u biraz daha yakından tanıyoruz.

* Medyada yer almaktan rahatsız olduğunuzu söylediniz. Ama işte Maybach 62, Rolls Royce Phantom, Bentley Sport Coupe, Bugatti gibi pahalı otomobillere meraklı olunca da merak uyandırdınız...

Kesinlikle yalan.

PARASINI NEREYE HARCASIN PEKİ

* Kapının önünde son derece şık bir Bugatti duruyor şu anda ama!

O benim değil. Kardeşim Marif'in. Tamam lüks otomobillerim var ama düşkünlüğüm yok, zaten gazeteler yazınca onu da bıraktım. Hepsini Azerbaycan'a ve Londra'ya gönderdim. Kardeşime de çok kızdım "Niye aldın" diye. O biraz benden beter araba düşkünü. İngiltere'de büyüdü, eğitimini orada aldı. Türkiye'nin de orası gibi olduğunu düşünüyor. Öyle değil işte. O alıyor, "Mübariz aldı" diye çıkıyor. Ben binmem ki. Ben eski bir Range Rover'a biniyorum.

* Sırf rahatsız oldunuz diye otomobil aşkından vazgeçtiniz yani...

Aslında şöyle söyleyeyim. Otomobil tutkum var evet ama ne var bunda? Hırsızlık mı yaptım. Çalıştım da aldım. Aslında Türkiye'nin bundan dolayı gurur duyması lazımdı. Bu bir prestij. Bugatti denen o otomobilden dünyada iki tane var ve biri Türkiye'de. Çocuk şimdi korkudan kullanamıyor. Kardeşim hava kararınca kullanıp eve gidiyor. Genç çocuk. Bekâr çocuk. Parasını bir yere harcaması lazım. Araba tutkusu varsa araba toparlayacak. Kadın değil ki ayakkabı, mücevher alsın. Bizim tek alabileceğimiz şey otomobil ya da saat. Görüyorum zaten av ya da silah da hanımların hoşuna gitmiyor.

* Peki başka hobiniz yok mu?

Eski kılıç koleksiyonum var. Dünyadaki en iyi koleksiyon bende. Bir de saat seviyorum, koleksiyonum var.

* Patek Philippe falan mı?

Ondan da iyileri var.

* Çok yardımseversiniz Türkiye'de. Bu yardımseverliğin sebebi iyi ilişkiler kurmak mı, iyi bir vatandaş olmak mı? İçinizden geldiği için mi?

Açık açık söyleyin, ticari mi yapıyorum diye soruyorsunuz? (Gülüşmeler) Ben ne kazanırsam kazanayım yüzde 10'unu sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde hayır işlerine harcıyorum. Daha çok da yaşlı insanlara ve çocuklara kullanıyorum. Okullar yaptırıyorum. Bir tane görme özürlüler için okul yaptıracağım.

Hırsızlık yapıp da binmiyoruz ki!

Öyle görünüyor ki pahalı otomobillerinizin çok ilgi çekmesi sizi üzmüş...

İnsanları üzmemek lazım. Bir de şu var. Kim istiyor yazmalarını? Gidip onları yazsınlar. Bizim kimseden korkumuz da yok. Biz Türkiye'de bir cent dahi kazanmayıp, dışarıdan para getiren bir grubuz. Belki de tek şirketiz. Bugüne kadar 500 milyon dolarlık yatırımı geçtik. Önümüzdeki yıl bir 300 milyon doları buluruz. 2 yıl sonra 2.5 milyar dolarlık bir parayı bu ülkeye yatırmış olacağız.

DEVLETLE İŞİMİZ YOK

Türkiye'de hâlâ da para kazanmadık. Birçok Türk'ü okutuyoruz, şirketlerimizde çalıştırıyoruz. Bizim bu ülkeye hayrımız var, ziyanımız yok. Palmali'nin Türkiye'de olması Türk denizciliğinin güçlenmesi demek. Biz şimdi hangi ülkeyegitsek, bizi en güzel yere oturturlar. Palmali bugün dünyada bakmayın en genç şirket ama dünya petrolünün Karadeniz'de yüzde 60'tan fazlasını kontrol eden tek şirket. Şu anda 75'ini taşıyoruz. Bakü-Ceyhan hattının tamamı bizde. 60 milyon ton ham petrol demek. Bunları düşünmek lazım. Biz burada olmadan önce bunları Yunanlar taşıyordu. Biz Türk gemilerine iş verdik. Yazmamak lazım "Şu otomobile biniyor" diye. Hırsızlık yapıp, vergiden kaçırıp binmiyoruz ki. Devlet ihalelerinden para kazanıp almadık. Devletle hiçbir bağlantımız yok.

Devlet elindekileri çok iyi fiyatlara sattı

Krizin geleceğini hissetmiş miydiniz? Türkiye'de krizin etkileri sizce görülmeye başladı mı?
Krizi bir yıl önceden görmüştüm. Bekliyorduk. Borsaya açılmamamızın da en büyük nedeni bu. Şu anda borsadaki şirketlerin fiyatı indi. Bizimki tam tersine artıyor. Türkiye bir de bu krize hazırlıklı girdi. Devlet sağlam girdi. Herkes şimdi eleştiriyor ama devlet elindeki malları değerinin çok üstünd e sattı ve kasasına para koydu. Büyük bir başarı. Kutlamak lazım. Sanki biliyorlardı böyle bir kriz geleceğini. Şimdi olsa o fiyatları bulamazlar. Azerbaycan'a Petkim'i mesela 2 milyar doların üstünde sattılar. Şu anda Petkim'in piyasa değeri 100 milyon dolar bile değil.

2009'da 130 milyon ton petrol taşıyacağız

Kriz yüzünden yatırımlarda bir erteleme söz konusu mu?
Palmali olarak sorunumuz yok. Bir de biz belki de dünyada sözleşmeleri on yıllık olan tek şirketiz. Yatırımlarımızı durduramayız. Tonajımız artıyor. Önümüzdeki yıl 130 milyon ton ham petrol ve petrol ürünleri taşıyacağız. "Garanti mi" diye soruyorsunuz. Tabii garanti. Siz buraya arabayla gelmediniz mi? Petrol önümüzdeki dönem 65 ile 80 arasında oynar. Ağlıyorlar falan ama petrolün yükselmesi bütün sektörlerde maliyeti artırıyor. Biz şu anda Yalova'da kendi tersanemizi yapıyoruz. Maliyetler gerilediği için tersane bize daha ucuza mal olacak şimdi.

ABD'den Türk doktorlar gelecek

Hastane yatırımınız devam ediyor mu?
Ulus'ta tam gaz devam ediyor. Çocuk ve kadın üzerine olacak. ABD'deki ünlü Türk doktorlarla görüşüyoruz. Onları transfer ediyoruz. Çok iddialı ve donanımlı bir hastane yapıyoruz. Bu benim hayalimdi. Danışman olarak ABD'lileri kullanıyoruz ama tamamıyla Türk hastanesi yapıyoruz.

En kötü ihtimal tatlı su taşırız!

Niye sektörünüzün bu kadar dışında bir yatırıma soyundunuz? Petrol biterse diye mi alternatif iş alanlarına giriyorsunuz?
Dünyada deniz olduğu sürece biz işimizi yaparız. En kötü ihtimal tatlı su taşırız. Sağlık alanında yatırım yapmak içimden geldi. Türkiye'de bir hastaneye çocuğunu getirdiğinde neler yaşandığını gördüm. Bir de bir gün acile birini getirdiler. Çok sonra adamın bacağı geldi. Çok etkilendim. Ve bir girişi sadece çocuklara ait olan bir hastane yapmaya karar verdim.

Hayattaki idolüm babamdı

* Sizin hayattaki idolünüz kim?

Babamdı. İşadamı değildi. Liman işletmecisiydi. Ama bizim soyumuzda çok denizci vardı.

* Geldiğiniz noktaya herkes gelemedi neticede. Neye bağlıyorsunuz başarınızı?

Bu iş ekiple olur. Benim ailemle, arkadaşlarımla birlikte oldu.

Ben şansa inanmam, çok çalışırım

Şansınız da yaver gitti diyebilir miyiz?

Ben şansa inanmam. Kur'an da bile yazıyor. Allah senden hareket, benden bereket diyor. Oturup helva helva demekle ağzına tat gelmez. Çalışmak lazım. Tembel olmamak lazım. Ben çok çalıştım. Hâlâ da ortalama ayda 130 saat göklerdeyim, seyahat ediyorum. Ekipte çalışan arkadaşlar ilk günden beri aynı. Şirketteki insanlar arasında ayrım yapmam. Dürüst çalışırız.


 

Editör: TE Bilişim