KKTC Bakanlar Kurulu, Dipkarpaz Zafer Burnu'ndaki Vakıflar İdaresi’ne ait 108 dönümlük bir araziyi 30 yıllığına Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na kiraladı.

KKTC Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar şu şekilde: "Bakanlar Kurulu, önergede belirtilenlerin ışığında, Vakıflar İdaresi ve Din İşleri Yönetim Kurulu'nun 21 Eylül 2021 tarih ve K/112/2021 sayılı kararı uyarınca, İskele kazası Dipkarpaz köyü hudutları dahilinde bulunan ve önergeye ekli haritada belirtilen, aşağıdaki tabloda ayrıntılı bilgileri verilen Vakıflar İdaresine ait emlakların, askeri kullanım alanı olacağı dikkate alınarak kira bedeli alınmayacak şekilde 30 yıllığına KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının kullanımına verilmesine karar verdi."

KKTC’de deniz üssü kurulması, Doğu Akdeniz’deki sondaj gemilerine eşlik eden savaş gemilerinin daha hızlı görev sahalarına intikal etmesi yanında ayrıca, bölgede görev yapan gemilerin bakım-onarım-ikmal desteğini de hızlandıracağı ifade ediliyor. Vakıflara ait arazi kiralık değil. Bu nedenle sözleşmede “kullanım gerekçesi” yazmıyor.

Üssün yeri Karpaz'ın kuzeyi

Geçmişte F-16 savaş uçaklarının indiği ve NATO standardında yapılan Geçitkale havaalanına, daha önce Türk S/İHA'ları yerleştirilmişti.

Merhum cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın eski danışmanı Sabahattin İsmail, deniz üssünün 1974 öncesi eski Rum deniz üssünün bulunduğu ve İsrail-Suriye'ye bakan İskele'ye yapılmasını beklediğini söyledi. Ancak üssün Karpaz Yarımadasının kuzeyine yani Türkiye'ye bakan kıyılarına yapılacağını belirtildi. İsmail, geçtiğimiz aylarda üssün yer tespiti için askeri bir heyetin KKTC'ye gelerek araştırma yaptığını kaydetti. KKTC III. cumhurbaşkanı eski danışmanı Prof. Dr. Ata Atun, üssün inşa edileceğini doğruladı. 

Editör: TE Bilişim