TÜRKİYE, ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ FORUMU'NDA TEMSİL EDİLDİ
 
“Singapur ve Malacca Boğazları Seyrüsefer Emniyeti ve Çevrenin Korunması İşbirliği Mekanizması 5. İşbirliği Forumu” düzenlendi.

Singapur’da, düzenlenen ve üst düzey katılımın olduğu uluslararası foruma, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını temsilen Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih ORAKCI ve Bakan Danışmanlarından Şebnem ÇILDIR katıldı.
 
24-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantıda, Singapur ve Malacca Boğazları’nı kullanan devletler ve ilgili paydaşlar arasında seyrüsefer emniyeti ve çevrenin korunması konularında fikir teatisinde ve karşılıklı tavsiyelerde bulunuldu.

Singapur Ulaştırma Bakanı Lui Tuck Yew’in açılış konuşmasını yaptığı forumda ayrıca, Singapur ve Malacca Boğazları’nda işbirliği mekanizmasındaki gelişmeler, Boğaz projeleri ve seyir güvenliği, seyir yardımcılarının geleceği, deniz kazaları konusunda alınması gereken olası tedbirlerin çevre korumayı geliştirmek için alınacak tedbirler ile “Deniz Elektronik Otoyolu” projesinin uygulama safhası gibi konular ele alındı.
 
Toplantıda konuşan KEGM Genel Müdürü Salih ORAKCI, konuşmasında Singapur ve Malacca Boğazları’nın son derece önemli ve hassas boğazlar olduğunun altını çizdi ve bu boğazlara gösterilen hassasiyetin diğer boğazlara ve özellikle de Türk Boğazları Bölgesi için de gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Orakcı, özellikle Türk Boğazlarını ilk defa kullanacak olan gemi kaptanlarının geçişleri sırasında kesinlikle kılavuz kaptan ve römorkör kullanmalarının seyir, can, mal ve çevre emniyeti açısından gerekli olduğunu belirtti ve bu konudaki IMO tavsiyelerini de hatırlattı. Ayrıca son yıllarda seyir emniyeti ve çevrenin korunmasıyla ilgili ülkemizin yapmış olduğu teknolojik ve insan kaynaklı yatırımlarına da dikkat çekti.

Forumun ardından KEGM Genel Müdürü Salih ORAKCI, Bakan Danışmanı Şebnem ÇILDIR ile IALA Genel Sekreteri Gary PROSSER Singapur VTS Merkezi’ni ziyaret etti, yetkililerle fikir alışverişinde bulundu.

 

 

Editör: TE Bilişim