Türkiye’nin en büyük lüks yat distribütörü Concept Marine’in sahibi Haluk Gündoğdu, geçen yıl 45 mega yat siparişi alan Türk üreticilerin bu yıl rekora koştuğunu söyledi. Gündoğdu, “Bu yıl 50’yi aşıp İtalya’dan sonra dünya ikincisi olacağız. Fiyatlarımız İtalya’dan yüzde 40 daha ucuz” dedi.

Otomotivde Avrupa’nın üretim üssü olan Türkiye, uzunluğu 24 metreden büyük olan mega yatlarda da dünya liderliğine oynamaya başladı. Yüksek kalitesine rağmen Avrupalı üreticilere göre fiyatları yüzde 40 ucuz olan Türk yat üreticileri, bu yıl dünya ikincisi Hollanda’yı geçip İtalya’nın peşine takılacak.

Türkiye’nin en büyük lüks yat distribütörü ve üreticisi Concept Marine’in ortağı Haluk Gündoğdu, Türkiye’nin Avrupa’nın mega yat merkezi haline geldiğini söyledi. Geçen yıl Türk üreticilerin 45 mega yat siparişi aldığını anlatan Gündoğdu, “Bu yıl bu rakamın 50’nin üzerine çıkmasını bekliyoruz. 2012 yılında Hollanda’yı ikincilikten indirip yerine geçeceğiz” dedi.

Hem tasarım hem de üretimde dünyanın en iddialı ülkeleri arasına giren Türkiye’nin kalitesiyle de kendini kanıtladığını vurgulayan Gündoğdu, şöyle konuştu:

“Türkiye, ucuz iş gücü maliyeti ve kalitesiyle, yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldi. İtalya yada Almanya’da 10 milyon euroya satılan bir lüks yatı Türk üreticiler 6 milyon euroya üretiyor. Zenginler aynı yat için daha fazla para vermek istemiyor. Bu nedenle üretim Türkiye’ye doğru kayıyor.”

Krizde satışlar düşmüyor

Gündoğdu, Çin, Venezuela, Brezilya ve Meksikalı zenginlerin son gözdesinin Türkiye olduğunu söyledi. Gündoğdu, iç pazarda da yerli müşterilerin krize rağmen siparişleri ertelemediğini belirterek, “Satışlar İtalya’da yüzde 70, Yunanistan’da yüzde 90 geriledi. Ama Türkiye hem yabancılar hem de yerli müşteriler için yükselen değer. Birkaç yıl öncesine kadar listelerde üst sıralarda olmayan Türk üreticiler dünyaya açıldı. Şu an İtalya ve Hollanda’nın ardından üçüncüyüz. Ama bu yıl gemicilik ve yat devi Hollanda’yı geride bırakacağız. İtalya’yı geçmemiz ise birkaç yıl içinde zor görünüyor” dedi.

Yat sektöründe 15 yıla yakın süre yöneticilik yapan Haluk Gündoğdu ve Moris Algazi’nin ortak kurduğu Concept Marine kendi markasıyla yat üretimi de yapıyor. Concept Marine, İtalyan Azimut Benetti Group bünyesindeki Atlantis Yachts markasının distribütörlüğü ile girdiği sektörde, 2008’de ‘En İyi Satış Yapan Atlantis Distribütörü’, 2009’da ise ‘En iyi Satış Sonrası Destek’ ödüllerini almıştı.

Dünya Devlerini Taşıyacak

Dünyanın en büyük yat üreticilerinin katılacağı Süper Motorboats Ödülleri de bu yıl Türkiye’de yapılacak. Çırağan Sarayı’nda düzenlenecek seçmeler ve ödül töreni 4-6 Mayıs arasında gerçekleşecek. Concept Marine’in 690 bin eurodan satışa çıkardığı Maxi Dolphin 51 isimli 435 beygirlik yat da törende taksi bot olacak.

Yerli oto yatırımının 10’da birini verseler 3 dev yaratırız

Haluk Gündoğdu, yatçılık sektörünün hükümetten gereken desteği göremediğini söyledi. Kendi imkanlarıyla dünya ikincisi olmaya hazırlanan sektöre verilecek teşviğin dev markalar yaratacağını belirten Gündoğdu şöyle konuştu: “Yerli otomobil yaratmak için milyar dolarlardan bahsediliyor. Mega yat sektörüne bu tutarın 10’da biri kadar destek olunsa 2-3 dünya markası çıkarabiliriz. Dünyada fiyat-kalite oranında birinciyiz. Bunu fırsata çevirmeliyiz. İç pazarda bile birçok vergi ödeniyor. Yurtdışında yat alırken sadece KDV verilirken bizde hem KDV hem ÖTV hem de yıllık vergiler ödeniyor.”

 

Editör: TE Bilişim