Dünyada İspanya, Yunanistan ve Fransa'dan sonra en fazla mavi bayrak sahibi ülkenin Türkiye olduğunu belirten Dr. Cenk Bayaz, FEE tarafından ülke genelinde verilen mavi bayrakların yüzde 70'inin Antalya bölgesinde olduğunu kaydetti.

Plaj ve marinalara verilen uluslararası mavi bayrak ödüllerine 2008 yılından itibaren yatların da eklendiğini belirten Bayaz, geçen yıl ülkede mavi bayraklı yat sayısının 9 olduğunu ifade etti. FEE'nin dünyada 44 ülkede 2 bin 884 plaja mavi bayrak ödülü verdiğini belirten Bayaz, dünya geneline göre ülkede mavi bayrak alma oranının yüzde 11 olduğunu kaydetti.

Bayaz, "Mavi bayrak, bir ülkede turizmde markalaşmasyı sağlar. Mavi bayrak almak kadar, korumak da çok önemli. Yatlarda mavi bayrak ödül kriterleri, öncelikle yatın mevzuata uygun şekilde denizde seyretmesi ve çevreye duyarlılığı çok önemli. Atık suların düzenli olarak lisanslı tesislere verilmesi, katı atıkların toplanması, seyri sırasında deniz canlılarına zarar vermemesi, gürültü konusunda FEE'nin belirlediği kriterlere uyması gerekir. Çevreye zararlı boyaların kullanılmaması ve Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgelerine girmeleri yasaktır." diye konuştu.

Bayaz, Antalya'da mavi bayraklı konaklama tesisi sayısının 174, Manavgat'ta ise 61 olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilişim