Türkiye Kamerun’da petrol ve gaz arayacak

Hükümetin başlattığı Afrika açılımıyla petrol ve doğalgaz aramasında yeni bir dönem başlayacak.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen Türkiye ile Kamerun arasında enerji işbirliğini öngören anlaşmaya göre Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Afrika’da petrol ve doğalgaz kaynakları araştıracak. Arama faaliyetlerinin yanısıra Kamerun’da üretim sahaları da açılabilecek.

500 milyar metreküp!

Dışişleri Bakanlığı’nca hazırlanıp TBMM Başkanlığı’na sunulan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kamerun Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Hidrokarbonlar Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” TBMM Dışişleri Komisyonu’nda oybirliğiyle kabul edildi.

Afrika açılımı kapsamında Türkiye ile Kamerun arasında enerji ve hidrokarbonlar alanlarında işbirliğinin karşılıklı iki ülkenin menfaati temelinde geliştirilmesini amaçlayan tasarının gerekçesinde, Kamerun’da kanıtlanmış ve tahmin edilen doğalgaz rezervinin 500 milyar metreküp olduğu kaydedildi.

Gerekçede, “Ülkedeki petrol üretimi Kamerun Cumhuriyeti ekonomisini ayakta tutan gelir kaynağı olup petrol, doğal gaz, maden kaynaklarıyla önemli bir potansiyele sahiptir” denildi.

Tasarının TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle her iki ülkede hidrokarbonlar, elektrik, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji alanlarında işbirliğinin geliştirilecek. Türkiye ve Kamerun’daki şirketler karşılıklı olarak enerji ve hidrokarbonlar sektörüne yatırım yapacak. Petrol türevlerinin depolanması, pazarlanması, taşınması ve dağıtımı, elektrik tesislerinin inşası, yönetimi, elektrik iletimi konularında ortak projeler gerçekleştirilecek.

Ortak işbirliği için özel sektörün de katılımıyla “Enerji Çalışma Grubu” kurulacak. Kamerun’daki petrol, doğal gaz kaynakları TPAO ve MTA marifetiyle araştırılacak. Bu kaynakların bir kısmı Türkiye’ye varlık olarak kazandırılacak.

Arama faaliyetlerinin yanısıra Kamerun’da üretim sahaları da açılabilecek.
 

Editör: TE Bilişim