Türkiye’nin tarihi İpek Yolu’nu canlandırma çalışmalarında by-pass edildiğini belirten UND Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen, “İpek Yolu, Çin, Pakistan ve İran üzerinden Akdeniz’e bağlanabilir. Güzergahın Akdeniz’e inmesi hem Türkiye’nin hem de Çin’in menfaatine olacaktır” dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen, Modern İpek Yolu’nda Türkiye’nin muhakkak söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin İpek Yolu kapsamında by-pass edilmek üzere olduğunu kaydeden Özmen, “İpek Yolu, Çin, Pakistan ve İran üzerinden Akdeniz’e bağlanabilir. Bu anlamda tüm bu ülkelerdeki sivil toplum kuruluşları ve yetkililerle görüşüyoruz. Güzergahı Akdeniz’e indirmemiz lazım. Zaten Çin mallarını Akdeniz’e indirmek hem Türkiye’nin hem de Çin’in menfaatine olacaktır” dedi. Güzergahın hayata geçmesi halinde Amerika’ya da sevkiyat yapmak kolaylaşacak. Özmen, bu durumun hem maliyet hem de süre açısından avantajları olacağını belirterek, “Bu konuyu gündemde tutmamız çok önemli. Türkiye İpek Yolu’ndan dışlanmamalı” yorumunu yaptı. 2023 yılında dış ticaret hacminin 1.2 trilyon dolara ulaşması hedefi ile ilgili olarak ise Özmen şunları söyledi, “Lojisitk köy oluşturma çabaları hala devam ediyor. Dış ticarette söz konusu hedefe ulaşmak için lojistik köy kurmak çok önemli. Dünyada liman sevkiyatları ve lojistik hizmetleri artıyor. Çin’in Yunanistan limanlarında yaptığı anlaşmanın Akdeniz limanlarında da yapılması gerekir.”

Petrol artışları ile ilgili olarak ise artışların nakliye sektörünü de etkilediğini kaydeden Özmen, pazar payını yabancılara kaptırmamak gerektiği vurgusunu yaptı. Nakliyecilerin büyük rakamlarda ve yılda pek çok kez vergi ödediklerini de hatırlatan Özmen, “Her 3 ayda bir kurulacak bir komite ile sektörün sorunlarının ele alınmasını istedik. Önümüzdeki haftalarda da Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde bir komisyon toplanacak” dedi.

Editör: TE Bilişim