Türkiye,  Birleşmiş Milletler Uluslar arası Denizcilik Örgütü Konseyine Yeniden Seçildi

Birleşmiş Milletler Örgütünün denizde can ve mal emniyeti ile gemilerden kaynaklanan kirliliğin korunması konularından sorumlu olan uzman kuruluşu Uluslar arası Denizcilik Örgütü (IMO) konseyine Türkiye, 25 Kasım Cuma günü Londra’da yapılan seçimlerde 155 geçerli oydan 126’sını alarak peş peşe 7. kez yeniden seçildi.

Ülkemiz, konsey seçimlerinin yapıldığı IMO 27. Genel Kurul toplantısına örgütün merkezinin bulunduğu Londra’da, Müsteşar Yardımcısı başkanlığında Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı idareci ve uzmanlarından oluşan 10 kişilik bir heyet ile katılmıştır. Ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından, tüm IMO üyesi ülkeler ile aylardan beri yoğun bir kampanya yürütülmüştür. İMO Genel Kurulunun başladığı 21.11.2011 tarihinden seçimlerin yapıldığı 25.11.2011 tarihine kadar Genel Kurula katılan 155 ülke temsilcilerine bire bir görüşülmek suretiyle seçim çalışması yürütülmüştür. 

Ülkemiz, ilk kez 1999 yılında seçildiği IMO konseyindeki oylarını her iki yılda bir IMO Genel Kurulunda yapılan seçimlerde devamlı arttırarak bu sene en yüksek 4. oyu alan ülke oldu. C Kategorisinde 131 oy alıp birinci olarak seçilen Singapur ile Türkiye arasında sadece 5 oy fark bulunuyor.

Bu sonuçla Türkiye, IMO Konseyinin denizcilik ve seyir konularında önemli role sahip ülkelerden oluşan 20 üyelik C kategorisinde yer alacak. IMO Konseyi, toplam 170 IMO üyesi ülkenin 40 tanesinden oluşuyor ve IMO teknik organlarının faaliyetlerini denetleme ve örgütün stratejik ve teknik denizcilik politikalarını belirleme görevlerini yürütüyor.

Ülkemiz, IMO Konseyindeki üyeliği sayesinde uluslar arası denizcilik çevrelerinin denizde can emniyetinin arttırılması, seyir güvenliğinin geliştirilmesi, denizciliğin verimli ve etkili şekilde yapılmasının sağlanması ve deniz çevresinin korunması konularındaki çalışmalarına daha etkin olarak katkıda bulunabilecektir. 

Editör: TE Bilişim