Türkiye ile Singapur arasında "Ortak Bildiri" imzalandı

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Singapur Ticaret ve Sanayi Bakanı Lim Hng Kiang, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin tamamlandığına dair Ortak Bildiri imzaladı.

Zeybekci ile Kiang, İstanbul Conrad Hotel'de düzenlenen G20 Ticaret Bakanları Toplantısı kapsamında basına kapalı olarak ikili görüşme gerçekleştirdi.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından, taraflar Türkiye ve Singapur arasında 2014'ün haziran ayında başlayan STA müzakerelerinin tamamlandığına dair Ortak Bildiri'yi imzaladı.

Bakan Zeybekci, imza töreninde yaptığı konuşmada, Singapur'la akla gelebilecek bütün sektörleri içeren kapsamlı bir STA imzalamak üzere yola çıktıklarını belirterek, bunu da yaklaşık 1,5 yıl gibi kısa bir sürede tamamladıklarını söyledi.

Singapur'un, söz konusu anlaşmayla Türkiye için o bölgede çok önemli bir köşe taşı olacağını aktaran Zeybekci, "Türk şirketleri için orası çok önemli bir liman. Orada yerleştikten sonra Türk şirketleri ve ihracatçıları, 600 milyonluk bir nüfusun orta yerindeki Singapur'un avantajlarını sonuna kadar değerlendirecektir" diye konuştu.

Zeybekci, şu an itibarıyla hazır olan STA'nın kasım ayında Antalya'da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'nde imzalanacağı bilgisini de vererek, şöyle devam etti:

"İki ülke de ilk defa bu kadar kapsamlı bir şekilde STA imzalıyor. Dolayısıyla bu anlaşmanın tanıtımları da önemli. Biz bu anlaşmanın tanıtımını Türkiye'de tüm sektörlere ve iş dünyasına anlatacağız. 2016'nın ilk yarısında da her iki ülkenin bütün sektörlerini tek tek bir araya getirerek, onlara anlaşmanın sağlayacağı fırsatları anlatacağız. 

Bu sadece iki ülke arasında ticareti artırmak değil, ondan çok daha öte bir anlaşma. Bu anlaşma vasıtasıyla her iki ülke de birbirinin coğrafi avantajından faydalanacak."

- "Türkiye'nin stratejik bir pozisyonu ve dinamik bir ekonomisi var"

Bakan Lim Hng Kiang ise Zeybekci'ye bu kapsamlı STA için yapılan hazırlıklar dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

Türkiye ve Singapur'un ekonomik alanda uzun yıllardan beri iş birliği yapan iki ülke olduğunu aktaran Kiang, şunları ifade etti:

"Bu anlaşmayla, ikili ekonomik ilişkilerimizi daha da derinleştireceğiz. Singapur, Türk firmaları için Güneydoğu Asya bölgesinde bir kapı vazifesi görecek. Aynı şekilde Türkiye de Singapurlu firmalar için Avrupa'ya, Orta Asya'ya, Kuzey Afrika'ya ve Ortadoğu'ya açılan bir kapı olacak. Türkiye'nin stratejik bir pozisyonu ve dinamik bir ekonomisi var. G20 içerisinde olan bir ülke. Singapurlu ve Türk firmalar bu STA'dan doğacak olan faydaları yaşamak için artık hazır."

Editör: TE Bilişim