Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünden gemi temas işlemleri açıklaması

Türk limanlarına gelen, Türk Boğazlarından veya Türk limanlarında uğraksız geçiş yapan gemilere yapılacak temas işlemleri ile ilgili yaşanan tereddütler hakkında Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü yapılacak işlemleri açıkladı.

Yapılması gereken işlemler şu şekilde:

1. Gemilere temas işlemleri; yalnızca tamir, yakıt ikmali, su/kumanya ikmali ve benzeri zorunlu ihtiyaçlar için yapılacaktır.

2. Temas işlemleri, gemiye mümkün olan en kısa sürede ve en az kişi ile gerçekleştirilecektir.

3. Gemilere temas eden kişiler ve gemideki kişiler kişisel koruyucu donanım (tıbbi maske, eldiven,gerekirse gözlük ve ilave kişisel koruyucu donanım)kullanacaklardır.

4. Gemilere temas işlemleri ilgili Sahil Sağlık Denetleme Merkezleri izin ve gözetiminde yapılacaktır. Merkezlerin izin ve gözetimi dışında temas işlemi gerçekleştiren gemilere idari yaptırım uygulanacaktır.

5. Serbest pratika alan gemilerin tekrar temas izni almasına gerek bulunmamaktadır. Türk Boğazlarından veya Türk limanlarında uğraksız geçiş yaparken temas işlemi yapmak isteyen gemiler ise ilgili Sahil Sağlık Denetleme Merkezine iki nüsha dilekçe ile başvuracaktır. Dilekçede gemi bilgileri, temas nedeni ve alınacak sağlık önlemleri belirtilecek,dilekçe ekinde Deniz Sağlık Bildirimi ve Son 10 Liman Listesi yeralacaktır.

6. Başvurular ilgili Merkezce incelenecek, temas gerekçesi ve temas sırasında alınacak önlemler kontrol edilecek, gerek görülürse gemideki yolcu ve personelin ateş ölçümleri veyailavebilgileristenecektir.

7. Gemi ile temasta sağlık açısından bir sakınca bulunmaması halinde dilekçenin bir nüshası üzerine “Gemiye temas edilmesinde sağlık açısından bir sakınca yoktur.” ibaresi yazılacak, merkez hekimince/sağlık idare amirince imzalanıp mühürlenerek başvuru sahibine verilecektir. Dilekçenin ikinci nüshası ise merkezde arşivlenecektir.

8. Gemi temas işlemlerine yönelik olarak mülki idari amirliklerince alınan ilave önlemlere uyulacaktır.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM

Editör: TE Bilişim