Bilindiği gibi Türkiye, IOPC FUND Sekretaryası HNS Sekretaryası görevlerini birlikte yürütmektedir. Ekim 2011 IOPC toplantısında Mr.Jose Maura yeni Direktör olarak seçilmişti

Türkiye, IMO sözleşmelerinden biri olan , "Deniz Yoluyla Taşınan Tehlikeli Ve Zararlı Maddelerden Kaynaklanan Zararın Tazmini ve Sorumluluğu Hakkındaki Uluslararası Sözleşmeye İlişkin 2010 Tarihli Protokolü" (HNS 2010 Protokolü) 25 Ekim 2011 tarihinde, IMO Genel Sekreteri Efthimios Mitropoulos ve Londra Büyükelçisi Ahmet Ünal Çeviköz arasında düzenlenen imza töreni ile kabul etmiş oldu.



Son imza tarihi 31 Ekim 2011 olan HNS 2010 Protokolü'ne Ülkemizin yanı sıra Kanada, Fransa, Almanya, Hollanda, Danimarka ve Norveç Delegasyonu da meclis onayına tabi olmak üzere imza attı.


Ülkelerin imza tarihi olarak 25 Ekim tarihini seçmelerinin nedeni, 24-28 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen olağan IOPC FUND Meclis toplantısından kaynaklandığı öğrenildi.


Bilindiği gibi Türkiye, IOPC FUND Sekretaryası HNS Sekretaryası görevlerini birlikte yürütmektedir. Ekim 2011 IOPC toplantısında Mr.Jose Maura yeni Direktör olarak seçilmişti. HNS imza töreninde Maura da yer aldı.


Türkiye 2011-2012 dönemi için IOPC FUND Yönetim Kurulu üyeliğine bir kez daha seçildi. Söz konusu HNS 2010 Protokolü ile, Türkiye kıyılarında LNG, LPG ve diğer sıvı petrol ürünlerinin ve IMDG Kod ve IMSBC Kod kapsamına giren yüklerin, deniz yolu ile taşınmasından dolayı kaynaklanacak olaylarda, ortaya çıkabilecek zararların uluslararası sistem tarafından tazmin edilebilmesi sağlanmış olacak.


HNS 2010 Protokolü, her biri en az 2milyon GT hacimli filoya sahip olan dört farklı Devlet dahil, en az on iki Devletin, sözleşmenin bağlayıcılığını kabul ettiğini ifade ettiğinden 18 ay sonra dünya genelinde yürürlüğe girecek. HNS 2010 Protokolü'nün Meclis tarafından uygun bulunması ve uygulanmasına ilişkin esasların oluşturulmasına yönelik çalışmalar Müsteşarlık tarafından takip edilmektedir.
Editör: TE Bilişim