Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Barış Tozar, Türkiye'nin, gemi inşasında siparişlere göre adet bazında dünyada 5'incilik seviyesine kadar yükseldiğine belirterek, "Türkiye, dostane yaklaşımı ve son dönemde uyguladığı yenilikçi politikalarla değişik sektörlerde büyük fırsatlar yakalamıştır. Ülkemizin ana hedefi, bölgesinde lider bir denizcilik ülkesi olmak ve uluslararası yatırımları ülkemiz denizcilik sektörüne doğru çekmektir. Denizcilik alanında ülkemizdeki liberalizasyon süreci yabancı yatırımlarda da büyük bir katkı sağlamaktadır." dedi.

Tozar, bölgenin, taşımacılık sektörünün planlı bir şekilde gelişmesine büyük katkı sağlayacak taşımacılık kümesinin limanlardan başlatılacak olmasının da isabetli bir karar olduğunu söyledi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)'nca, taşımacılık sektörünün sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacak mekanizmaları geliştirmek amacıyla oluşturulan ve kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarını da bünyesinde barındıran 'Doğu Marmara Taşımacılık Kümesi'nin açılışı yapıldı. Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi'nde düzenlenen açılış toplantısında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Barış Tozar, Doğu Marmara Taşımacılık Kümesi'nin altyapısının oluşturulmasında önemli bir payı olan InTraRegio projesinin, Avrupa Birliği'nin 7. çerçeve programının bilgi bölgeleri programı kapsamında finanse edildiğini anlattı.

Barış Tozar, TRaceM kısaltmasıyla tanıtımı yapılan Doğu Marmara Taşımacılık Kümesi'nin, Avrupa'nın 5 farklı bölgesinde bulunan taşımacılık kümelerinin uluslararası alanda rekabet güçlerinin artırılmasını amaçlayan InTraRegio projenin ilk ayağı olduğunu belirtti. Tozar, Türkiye'nin uyguladığı ihracata dayalı büyüme modeli kapsamında toplam dış ticaretin hızla yükseldiğine işaret ederek, ülkenin dışarıya açılan kapıları olan limanların yük ve konteyner elleçlemelerinde hemen hemen her yıl rekor kırdığını belirtti. Limanlarda 2003 yılına göre toplam yük elleçlemesinde 2012 yılı itibariyle yüzde 104, konteyner elleçlemesinde yüzde 189 oranında artış gerçekleştiğini ifade eden Tozar, denizcilik konusundaki gelişmelerin, gemi inşa sektöründe 71'si aktif, 52'si yatırım aşamasında tersane ile faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi.

Tozar; geçmişte, gemi ve deniz araçlarının kullandığı yakıttan ÖTV alındığını, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren başlayan uygulamayla ÖTV'siz yakıt kullanımına başlandığını hatırlattı. Tozar, "ÖTV muafiyeti uygulamasıyla maliyette ciddi azalmalar olmuş ve rekabet gücü elde edilmiştir. ÖTV'siz yakıt uygulamasının başladığı tarihten 2012 yılına kadar, 2 milyon 735 bin metrik ton ÖTV'siz yakıt teslimatı yapılmış ve sektöre 3 milyar liralık ÖTV tahsil edilmeyerek büyük bir katkı sağlanmıştır." şeklinde konuştu.

KOCAELİ PORT DÜNYAYA TANITILACAK

Tozar, "Başarabilirsek, bölge limanlarını tek bir isim altında "Kocaeli Port" olarak dünyaya tanıtabiliriz. Biz yeni bir proje başlatıyoruz, burada adını koyuyorum 'Kocaeli Port' ve bakanlığa gider gitmez bir almanak hazırlıyorum, Kocaeli'deki bütün limanların bir interaktif sitesini yapıyorum ve hepsini 'Kocaeli Port' adı ile bütün dünyaya Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça yayına başlatıyorum." dedi.

"KÜMELENME SANAYİYE ÖNEMLİ AVANTAJLAR SAĞLAYACAK"

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu da kümelenmenin sanayiye önemli avantajlar sağlayacağını dile getirerek, taşımacılık sektörünün performansının tüm sektörlerin rekabetçiliğini belirleyecek en önemli yapı olduğunu kaydetti. Nuhoğlu, taşımacılık sektörünün gelişmesinin tüm sektörlerin rekabetçiliğini belirleyerek, kalkınmaya büyük katkılar sağladığını belirtti. Nuhoğlu, şunları kaydetti:

"Doğu Marmara, bizim de üyelerimizin olduğu, yoğun uluslararası nakliyeciler ile lojistikçilerin bulunduğu bir bölge. Bu bölgenin performansı, bu bölgede geliştirilecek her alan, hem bölgelerimize hem de bölgenin ekonomi dünyasına ciddi katkı sağlayacaktır. Bu sektörde yapacağımız her bir iyileştirme, sektörlerin hem kendini geliştirmesinde hem de rekabetçiliğine ciddi katkı sağlayacaktır. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'na, bölgesinde başlatmış olduğu taşımacılık sektörünün kümelenmesi çabaları için teşekkür ederim. Ayrıca, UND olarak başından sonuna kadar bu sürecin içerinde yer alacağımıza ve Doğu Marmara Taşımacılık Kümelenmesinin (TRaceM) gelişmesi için elimizden gelen tüm gayreti sağlayacağımıza emin olabilirsiniz."

"DOĞU MARMARA'NIN ANAHTAR SEKTÖRÜ TAŞIMACILIK"

MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut ise taşımacılık sektörünün, MARKA uzmanlarınca yapılan çalışmalar sonucu, Doğu Marmara Bölgesi'nde anahtar sektörlerden biri olarak tespit edildiğini söyledi. Diğer sektörlerin rekabet gücünün korunması ve geliştirilmesinde esas itibariyle bölgenin Türkiye ve dünyada rekabet gücünün geliştirilmesi ve korunması anlamında katkılar sağlayacağına inandığını dile getiren Akbulut, "Hedefimiz, taşımacılık sektörünün bir küme mantığıyla hareket ederek, bölgemizin rekabet gücünün artırılması çabalarına en üst düzeyde katkıda bulunmasını sağlamaktır. Bir diğer hedefimiz de bölgemizi, taşımacılık anlamında dünyada tanınan, bilinen bir bölge haline getirmektir." dedi. Akbulut, bölgede taşımacılık sektörü ile ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarını da bünyesinde barındıran kümelenme girişiminin, Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilişim