IMO'nun 29. genel kurul toplantısı

 Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün 28. genel kurul dönem başkanlığını yürüten Türkiye, görevi İspanya'ya devretti

 Türkiye adına dönem başkanlığını yürüten Türkiye'nin eski Londra Büyükelçisi Çeviköz:- "Genel kurul başkanlığı yapmaktan çok büyük bir onur duydum. Türkiye için de bu fevklade büyük bir onurdu. Eminim 29. dönemde de yine Türkiye'nin de içinde bulunduğu birtakım etkinlikler olacaktır"

Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) 29. Genel Kurul toplantısı, İngiltere'nin başkenti Londra'da başladı. Birleşik Krallık'ın teklifiyle gündeme gelen ve genel kurul üyelerinin desteğiyle iki yıl önce IMO'nun 28. genel kurul dönem başkanlığına seçilen Türkiye, 29. genel kurul toplantısında bu görevi İspanya'ya devretti. Türkiye'nin eski Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Türkiye adına 2013-2015 yıllarında başkanlık ettiği, merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ve BM'ye bağlı denizcilik alanında en üst kurum olan IMO'nun 29'uncu genel kurulunun açılış toplantısında, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin IMO'nun genel kurul başkanlığını yürüttüğü iki yılın fevkalade aktif geçtiğini söyleyen Çeviköz, bu dönemde özellikle Kuzey Kutbu'yla ilgili kararların alındığını ve yeni bir yönetmelik uygulamaya konduğunu hatırlattı. Çeviköz, IMO'nun 2013-2015 çalışmaları çerçevesinde, denizde kalan gemilerin enkazlarının temizlenmesiyle ilgili karar da kabul edildiğini ve aynı zamanda IMO'nun sekretaryasıyla ilgili bazı önemli adımlar atıldığını aktardı.

 "Başkanlığı İspanya'ya devretmek duygulu oldu"

Bu iki yıllık çalışmaların IMO'yu çok aktif örgüt haline getirdiğini vurgulayan Çeviköz, şöyle konuştu: "Aslında ben de bu dönem zarfında genel kurul başkanlığı yapmaktan çok büyük onur duydum. Türkiye için de bu fevklade büyük bir onurdu. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün tarihinde biz ilk defa başkanlık yaptık. Şimdi 29. genel kurul başlıyor. 29'ncu genel kurul başkanlığına benim burada büyükelçi olduğum zamandan tanıdığım İspanya Büyükelçisi Federico Trillo-Figueroa seçildi. Başkanlığı İspanya'ya devretmek çok duygulu oldu. Eminim 29. dönemde de yine Türkiye'nin de içinde bulunduğu birtakım etkinlikler olacaktır".

Çeviköz, gelecek dönemde deniz seyrüsefer güvenliği ve deniz ticaretinin güvenliği açısından atılması gereken birçok adım olduğunun altını çizerek, "Hele bir de Türkiye'nin konumu itibariyle bakıldığında, Akdeniz'de, son aylarda özellikle mülteci ve göçmen meselesi çok ciddi insani sorun haline dönüştü. Bütün bunlar bir yandan insani boyutuyla bir yandan deniz trafiğinin güvenliği açısından Ulusararası Denizcilik Örgütü'nün gündeminde kalmaya devam edecek konulardır" dedi.

IMO'nun 2 Aralık'a kadar sürecek genel kurulunda, konsey seçimlerinin de yapılacağını kaydeden Çeviköz, "Türkiye, C kategorisinden konsey üyeliğine aday. Bu seçimler 27 Kasım Cuma günü yapılacak. Seçimler sırasında da Türkiye'nin yeniden C kategorisinden konsey üyeliğine seçileceğini düşünüyorum" diye konuştu. Konsey, ülkelerin filo büyüklükleri ve ticaret hacimleri gibi ölçütler dikkate alınarak A, B, C gibi kategorilere ayrılıyor. Türkiye, 1999 yılından bu yana "C" kategorisinde IMO genel konseyine seçiliyor. Denizcilikle ilgili konularda, üye ülkeler için bağlayıcı kararların alınabildiği IMO bünyesinde, 171 üye ülke, gözlemci statüsü kazanmış 76 hükümet dışı uluslararası kuruluş ve 64 hükümetlerarası uluslararası kuruluş bulunuyor.

IMO'ya 25 Temmuz 1956'da katılan Türkiye, örgütün daimi temsilcisi olarak 2013-2015 döneminde Genel Kurul Başkanlığı görevini yürütmüştü.

 

Editör: TE Bilişim