Uluslararası Petrol Kirliliği Tazmin Fonu (IOPC Fund) Ekim 2013 toplantıları 21 Ekim 2013 tarihinde Londra`da başladı.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) binasında gerçekleştirilen toplantılarda fon kapsamında değerlendirilen ve petrol kirliliğine neden olan tanker kazaları ele alındı.

Kazaların ardından yapılan tazmin taleplerinin ödenmesi, gündeme getirilen son kazalarla ilgili ayrıntılı bilgilerin yanı sıra ülkelerin tazmin sisteminden daha verimli şekilde yararlanmasına yönelik öneriler görüşüldü.

Toplantı açılışında Kanada temsilcileri tarafından yapılan ve ardından Avustralya, Fransa ve Ispanya temsilcileri tarafindan desteklenen öneriyle Deniz Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa AZMAN, 2003 Ek Fon Meclisinin Başkan Yardımcısı olarak seçildi.

Türkiye`nin geçtiğimiz Haziran ayında dahil olduğu Ek Fon sayesinde herhangi bir kalıcı kirliliğe neden olan petrol tankeri kazasının ardından karasuları ve münhasır ekonomik bölgede bulunan sularda meydana gelebilecek zararların tazmini için azami 1,15 milyar $`a kadar talepte bulunulabilecek.

Ek Fona taraf olunmasının ardından uluslararası tazmin fonu sistemi Türkiye açısından tamamen operasyonel hale gelmiştir.

Fona yapılacak talepler hem kamu hem de özel sektör zararlarını kapsamaktadır.

Türkiye, 2002 yılından itibaren İOPC sistemine girmiş ve aktif olarak toplantılara katkı sağlamaktadır.

Editör: TE Bilişim