Türkiye Barbaros'u Geri Çekmeli

ABD Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) sismik araştırmalar yapan Barbaros Hayreddin Paşa gemisini geri çekmesi ve ilan ettiği Navtex’i de iptal etmesi gerektiğini savundu.

Fileleftheros gazetesi: “ABD Büyükelçisi Eide’nin Formülünü Benimsiyor – Navtex’in İptali, Barbaros’un Çekilmesi ve Doğal Gazın Müzakeresi” başlıkları altında verdiği haberinde, ABD Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in dün Rum Radyo Televizyon Kurumu’na (RİK) yaptığı açıklamalarda Kıbrıs Rum tarafını desteklediği ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in müzakerelere geri dönülmesine ilişkin önerilerini benimsediğini söylediğini yazdı.

Habere göre Koenig, ülkesinin “eşit mesafeli tutum izlediği” şeklindeki görüşü kabul etmediğini ve Güney Kıbrıs’ın haklarına ilişkin tezlerinin net olduğunu belirterek bu konuda Güney Kıbrıs’ı destekleyen ilk ülkelerden olduklarını ifade etti. “Barbaros’un deniz hukukunu ve yasallığı çiğnediğini” öne süren Koenig, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelerden çekilme sebeplerini anladıklarını ancak arzuladıkları şeyin, müzakerelerin en erken zamanda başlaması için gerginliğin ortadan kalkması olduğunu savundu.

Koenig, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’in bu yöndeki çabalarını desteklediklerini belirterek, Eide’nin “Navtex’in iptali, Barbaros’un geri çekilmesi ve doğal gaz konusunun müzakere edilmesi şeklindeki fikirlerini benimsiyoruz” şeklinde konuştu. Gazete, Koenig’in ayrıca, Türk yetkililerin iki devletli çözüm açıklamalarının sorulması üzerine ülkesinin Kıbrıs’ın iki toplumlu, iki kesimli federasyonda yeniden birleşmesini desteklediğini ve hiçbir şekilde iki devletli çözümü desteklemediğini vurguladığını yazdı.

Koenig ayrıca, Güney Kıbrıs’ta doğal gaz sıvılaştırma terminaline ABD’nin engel olduğu yönünde Rum kamuoyunda çıkan haberleri de yalanladı.

RUSYA’DAN DESTEK

Gazete bir diğer haberinde, Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchy’nin gerek Kıbrıs sorununun çözümü gerekse Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki Türk faaliyetleri konusunda Güney Kıbrıs’a destek belirttiğini yazdı. Gazete, DİKO kadın kollarından (GODİK) bir heyetin dün Rus büyükelçiyi ziyaret ederek BM Güvenlik Konseyi’nin Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki faaliyetlerini durdurması yönünde karar almasını talep ettiklerini belirtti.

Habere göre ziyarette Osadchy, Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koymayacak her türlü hareketin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Gazete, DİKO kadın kolları başkanı Andigoni Papadopulu’nun Güney Kıbrıs’taki yabancı diplomatlara gerçekleştirdikleri ziyaretlere değindiğini yazdı.

Habere göre Papadopulu, Çin Halk Cumhuriyeti” Büyükelçi Vekiliyle” yaptıkları görüşmede, büyükelçi vekilinin, “MEB’deki tehditleri onaylamadıklarını” dile getirdiğini, İngiliz Yüksek Komiserliği Maslahatgüzarının ise kendileriyle yaptığı görüşmede, “İngiliz hükümetinin kamuoyuna yansımayan birçok girişim gerçekleştirdiklerini ve Türkiye’nin müzakerelerin gerçekleşmesi ve çözüme ulaşılmasına yardımcı olmasında ısrarcı olduklarını” söylediğini öne sürdü.

Papadopulu ayrıca, temasları çerçevesinde ilk kez ABD’nin Güney Kıbrıs büyükelçiliğine alındıklarını ve burada görevli iki bayan yetkiliyle kadınların Kıbrıs sorununun çözümündeki rolünü tartıştıklarını sözlerine ekledi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “ Barbaros Uluslararası Hukuku Çiğniyor”.

Simerini: “Anlayış Gösterdiler – Yabancı Büyükelçiler Farklı Boyutlarda Desteklerini Dile Getirdiler.”

Alithia: “John Koenig: ‘Barbaros’ Deniz Hukukunu Çiğniyor – Rusya Lefkoşa’yı Destekliyor”.

Editör: TE Bilişim