Türkiye angajman kurallarını değiştirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, Doğu Akdeniz’de araştırma yapan Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin Yunan savaş gemisi tarafından taciz edilmesine ilişkin, “Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz orada görevlerine devam edecek” dedi.

Angajman Kuralları değişiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Kuzey Kıbrıs ile öteden beri birçok alanda işbirliklerimizi devam ettiriyoruz. Özellikle adanın enerji ve arz güvenliği ile alakalı olarak üzerinde çalıştığımız birçok ortak projeler var. Onları gözden geçirdik ama en önemli konu, son günlerde Kıbrıs açıklarında Akdeniz’de yaşadığımız Türkiye petrollerine ait Barbaros araştırma gemisinin maruz kaldığı taciz ile alakalıydı. Hem Dışişleri Bakanlığımız hem de biz, konu ile ilgili görüşlerimizi kamuoyu ile paylaştık. Tekraren ifade edeyim; Türkiye petrollerinin araştırma gemisi bakanlığımızın kendisine vermiş olduğu arama ruhsatı kapsamında işlemlerine devam ediyor. Bu hakkı da sonuna kadar kullanacak. Geçmişte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin vermiş olduğu ruhsat alanlarında da benzer sismik çalışmalar vardı. Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin tek taraflı yaptığı bu eylemleri kabul edilebilir bulmuyoruz. Hakça bir paylaşım olmadan iki taraf masaya oturup doğal kaynakların paylaşımı konusunda bir mutabakat sağlamadan tek taraflı atılan bu adımları kabul etmediğimizi beyan etmiştik. Bugün de yine söylüyorum; Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz orada görevlerine devam edecek. Genel Kurmay Deniz Kuvvetlerimiz de yeni angajman çalışmalarını yaptı. Yakın zamanda da bunun açıklamasını kamuoyu ile paylaşacak diye bildirmek istiyorum” diye konuştu.

Açıklamanın ardından değiştirilen kurallar

Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetleri devam ederken, Yunan tacizi de sürüyor. Sonbaharla birlikte Doğu Akdeniz’de sözde tek taraflı ilan edilen münhasır ekonomik bölge (MEB) sahalarında artacak sondaj hareketliliği ve Yunan tahrikine karşı Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Deniz Kuvvetleri yeni angajman çalışmaları yaptı. Buna göre, halen Türk denizlerindeki angajmanda, olası tacizlere misliyle karşılık vermek için serbesti getirildi.

Gemi Komutanına yetki verilebilecek

Angajman, tehdit seviyesine göre tedricen artarak uygulanacak. Tedrici olarak tanınan serbesti kapsamında, olası bir tehdit derecesine göre emir yetkisinin gemi komutanına kadar alt kademeye devredilmesi mümkün hale gelecek. Yeni angajman, Barbaros Hayrettin Paşa gemisi ve ilerleyen günlerde de Fatih sondaj gemisinin emniyetle çalışmasını ve olası engellemelerin Türk donanmasının kararlı tutumunu yansıtan bir karşılık bulmasını sağlayacak.

Editör: TE Bilişim