Türk – Yunan 2. Denizcilik Ortak Çalışma Grubu Toplantısı.

Türkiye-Yunanistan 2. Denizcilik Ortak Çalışma Grubu Toplantısı 29 Ağustos 2013 tarihinde Bodrum’da gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri AKA, konuşmasında konuklarımızı Bodrum’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu; Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı’nın yeni yapısı hakkında bilgi vererek denizciliğin bakanlık düzeyinde temsil edildiğini, karşılıklı ilişkilerde mevcut olan iletişimin yerel ve merkezi otoriteler arasında daha da geliştirilmesi gerektiğini belirterek, karşılıklı ticaretin arttırılması özellikle yoğun yolcu taşımacılığının daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca konuşmasına emniyet ve güvenlik konularına üst düzey hassasiyet gösterilmesinin önemine atıfta bulunarak devam eden Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri AKA toplantının her iki taraf için de önemli çıktılar sağlayacağını belirtti.

Toplantıya katılım sağlayan Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet GÖDEKMERDAN, Bodrum‘un böyle uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, tüm katılımcılara başarılar diledi.

Toplantı Türk tarafından Deniz İçsular ve Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin ŞEVLİ ile Yunan tarafından Yunan Sahil Güvenlik Tuğamiral Evangelos TSANTZALOS’un eş başkanlığında yürütüldü.

İki ülke arasında imzalanmış olan denizcilik anlaşması ve mutabakat zaptının etkinliğinin arttırılması, Türk ve Yunan limanlarında yaşanan sıkıntılar, gemi seyrüseferinde emniyet ve gemi denetimleri ile 2013 yılında imzalanan Türkiye-Yunanistan Denizcilik

Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptının 2.maddesinde belirtilen “iki ülke Limanları arasında düzenli hat kurulması” konuları ile Yunan adalarında Türk işletmeci firmalarımızın maruz kaldığı sorunlar bahse konu toplantıda masaya yatırılmış olup, özellikle merkezi ve bölgesel idareler arasında işbirliği ve iletişimin arttırılmasının birçok sorunun büyümeden çözümlenebileceği hususunda mutabakata varıldı.

Ayrıca her iki ülkenin daha önce yaşanılan sıkıntıların benzerlerinin yaşanmaması ve bu hatlarda faaliyet gösteren işletici firma ve gemi personeline karşı daha dikkatli olunması ve karşılıklı taşımacılığı sekteye uğratmayacak şekilde hareket edilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı.

Diğer yandan başta Rodos ve Kos Liman Başkanları ile Marmaris ve Bodrum Liman Başkanları arasında karşılıklı iletişim ve işbirliğinin kesintisiz bir şekilde sürmesi konusunda kararlılık ifade edildi.

Toplantıda, yaşanan sıkıntıların minimize edilmesi ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliği ve ticaretin arttırılması konusunda istişareler başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim