Türk Yıldızı projesinin ilk kosteri suya indi

İÇDAŞ, Türk deniz ticaret koster filosunun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen "Türk Yıldızı" projesine ilk kosteri kazandırarak suya indirdi.


Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan "Türk Yıldızı-12 adlı koster, proje çizimi dahil 250 günde, Biga ilçesindeki İÇDAŞ Tersanesi'nde inşa edildi. Proje başlangıcında 7,5 milyon dolara mal olması beklenen koster, titiz çalışmalarla 5,5 milyon dolara bitirildi. İÇDAŞ, projesi için dört koster daha yapacak. İkinci koster kızağa alındı.

İÇDAŞ, özellikle Akdeniz çanağında ve Karadeniz'de Türk deniz ticaret filosunun belkemiği olan koster filosunun yenilenmesini öngören 100 kosterlik Türk Yıldızı projesini 2012 yılında başlattı. Projeye beş kosterle katkı sağlayacak olan İÇDAŞ, ilk kosterini Biga'daki tersanesinde suya indirdi. Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında dokuzuncu olan ve çelik üretiminde önemli bir kapasitesi bulunan şirket, Türk Yıldızı-1'i kendi taşımacılık faaliyetlerinde kullanacak.

Türk koster filolarının 35-40 yaşlarında olduğunu belirten İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, yakın sahil yük taşımacılığında kullanılan kosterlerin gençleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Engin, "Biz İÇDAŞ olarak Türk Yıldızı projesine ilk kosteri kazandıracağımız için gururluyuz. Geçmişte Türk armatörleri, koster inşasıyla gemicilik alanında önemli kazanımlar elde etmişlerdi. Özal'lı yıllarda Türkiye'nin dünyaya açılmasıyla bu armatörler, daha kârlı taşımacılık yapılan büyük gemilere yöneldi.

Daha küçük taşıma kapasiteli ve işletme maliyeti yüksek olan kosterlerden çıktılar, imalat yapmadılar. Dolayısıyla Türk koster filosu yaşlandı. 2013 yılının ortasında dünyada deniz ticaretinin canlanacağı öngörülüyor. Koster taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerle rekabet edebilmek için filomuzun yenilenmesi şart." şeklinde konuştu.

 

Türk Yıldızı-1, tamamen geleceğe yönelik ihtiyaçlar ve kurallar gözönünde tutularak tasarlandı. Nehir taşımacılığına da uygun olan koster kuru yük, özel yük ve konteyner taşıyabilme özelliğiyle de ayrıcalıklı durumda bulunuyor.(cihan)

Editör: TE Bilişim